Dostupni linkovi

Bivši ministar pravosnažno oslobođen optužbi za privatizaciju 'Luke Beograd'


Bivši ministar privrede Srbije Predrag Bubalo (u sredini) dolazi u sud u Beogradu, decembar 2017.
Bivši ministar privrede Srbije Predrag Bubalo (u sredini) dolazi u sud u Beogradu, decembar 2017.

Apelacioni sud Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi nekadašnjeg ministra privrede i privatizacije u Vladi Srbije Predraga Bubala i ostale optužene za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u 'Luci Beograd' preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine, prenela je Radio televizija Srbije.

Ovom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda koji je zaključio da nije dokazano da su oni počili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje se terete.

I prvom prvostepenom presudom, Bubalo i ostali su bili oslobođeni od optužbi.

"Cena iz ponude za preuzimanje (državnih akcija 'Luke Beograd') je formirana po tržišnom principu jer je svako mogao da se javi i da ponudi veću cenu, a što se nije dogodilo", naveo je, pored ostalog, u obrazloženju Apelacioni sud.

U obrazloženju se navodi da je "prvostepeni sud pravilno zaključio da što se tiče Bubala, kao ministra u konkretnom slučaju, nije dokazano da je postupio suprotno zakonima, te da je propustio da kroz pravo nadzora naloži stručnim službama Ministarstva privrede da sprovedu nadzor i da preispitaju odluke i naloge Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda za prodaju akcija 'Luke Beograd'".

'Luka Beograd' je jedan od predmeta na spisku 24 sporne privatizacije.

Bubalo, ministar privrede i privatizacije u Vladi Vojislava Koštunice uhapšen je u junu 2013. godine, a slučaj Luke Beograda je, po ranije više puta izrečenim ocenama Evrpske unije i Saveta za borbu protiv korupcije, jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.

Suđenje pred Specijalnim sudom počelo je u julu 2014.

Tužilaštvo je Bubala teretilo da je zloupotrebio službeni položaj, jer je kao ministar propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija 'Luke Beograd' koje su prodate za manju vrednost od ekonomske, pa je država oštećena za više miliona evra.

Predrag Bubalo je sa druge strane na suđenju negirao optužbe uz tvrdnju da je slučaj isceniran kako bi se na nekoga svalilo nezadovoljstvo rezultatima privatizacije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je ranije da Bubalo, bude osuđen na "ne manje od pet godina" zbog zloupotreba u prodaji državnih akcija u 'Luci Beograd', dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

XS
SM
MD
LG