Dostupni linkovi

Brexit: EU i Velika Britanija dogovorile prioritete u pregovorima


Zastava Velike Britanije i Evropske unije, Bruxelles
Zastava Velike Britanije i Evropske unije, Bruxelles

Europska unija i Velika Britanija suglasile su se na prvom sastanku pregovarača u ponedjeljak u Bruxellesu o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Brexitu, odnosno uvjetima po kojima će ta zemlja napustiti europski blok.

Glavni pregovarač EU Michel Barnier rekao je da će pregovori biti organizirani jednom mjesečno u periodu od 17. jula do 9. oktobra dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, financijskim dogovorima i drugim "pitanjima koja nameće razlaz", s posebnim dijalogom o Sjevernoj Irskoj.

Konkretno, u dokumentu koji su usuglasili Michel Barnier i britanski ministar za Brexit David Davis stoji kako će daljnji razgovori biti održani u tjednima koji počinju 17. jula, 28. avgusta, 18. septembra i 9. oktobra, navodi Reuters.

Barnier i Davis suglasili su se da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja građana EU. Davis je rekao da će na prijedstojećem samitu lidera EU britanska premijerka Theresa May dati "ponudu" za ljudska prava.

Raspoloženje tijekom prvog dana pregovora bilo je, kako javlja Reuters pozivajući se na neimenovani izvor, “iznenađujuće pozitivno” i obje strane složile su se da treba raditi brzo. “Vjerujem da je to priznanje svih strana da sat otkucava i da sada zbilja moramo pogurati stvari, kako bi načinili pozitivne korake u korist obiju učesnica pregovora”, rekao je Reutersov izvor.

Pregovori Velike Britanije i Evropske unije o Brexitu počeli su gotovo godinu dana nakon što su Britanci šokirali svijet glasajući na referendumu da napuste Uniju.

Pred sam početak sastanka britanski ministar za Brexit David Davis rekao je da u pregovore ulazi s "pozitivnim i konstruktivnim" stavom i da je odlučan izgraditi "snažno i posebno partnerstvo" sa EU.

Biće izazova dodao je Davis, ali i rekao da vjeruje kako dvije strane mogu postići dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti "u najboljem interesu svih građana", prenio je BBC.

“Optimist sam i vidim priliku u teškoćama, kao i Churchill”, rekao je Davis.

Pregovarač EU izjavio je da želi dogovor o ključnim prioritetima te rasporedu "uređenih" pregovora.

"Prvo moramo riješiti nesigurnosti koje Brexit izaziva", rekao je Barnier, što znači razjasniti sudbinu građana EU u Britaniji i Britanaca u zemljama Unije, kako regulirati granicu između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske i koliko Britanija treba platiti za tekuće obaveze u EU.

Dvije strane će se tokom pregovora prvo fokusirati na izlazak Britanije iz Unije, a tek onda o pregovarati novom odnosu u oblastima kao što su trgovina ili migracije, podsjeća agencija Associated press.

Britanija se nada da će se razvod i budući odnos sa EU moći razmatrati istovremeno, što je ideja koju je Bruxelles odbacivao.

Bruxelles je upozoravao da Britanija ne može da izaći iz Unije dok ne plati sve svoje obaveze, uključujući projekte koji bi mogli da se protegnu na narednu deceniju, kao i svoj udio za penzije zaposlenih u institucijama Unije.

To će, prema procjeni dužnosnika EU, iznositi oko 50 milijardi eura, dok neke nezavisne institucije i mediji predviđaju i duplo veći iznos.

EU je poručila i da neće praviti kompromise kada su u pitanju četiri slobode - slobodno kretanje dobara, kapitala, usluga i radnika.

Zemlje članice EU i Evropski parlament će morati odobriti svaki sporazum, što bi moglo da potraje mjesecima.

Težak zadatak i optimizam

Britanska premijerka Theresa May 29. marta je stavila u funkciju član 50 čime je počeo dvogodišnji proces do službenog izlaska iz Unije.

Međutim, od prijevremenih parlamentarnih izbora 8. juna jača pritisak na May da se vlada pridržava umjerenog pristupa u pregovorima o Brexitu i potiče na održavanja bliskih veza s evropskim jedinstvenim tržištem nauštrb kontrole useljavanja.

Čak je i politički opstanak May upitan nakon što je izgubila većinu na izborima.

Brexit prijeti da će podijeliti Ujedinjeno Kraljevstvo zemljopisno. Škotska je izrazito glasala za ostanak u EU, dok se Sjeverna Irska sada boji čvrste evropske granice s Republikom Irskom.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, uoči početka pregovora izjavio je kako bi oni trebali pripremiti teren za "duboko i posebno partnerstvo" koje London želi s Evropskom unijom.

Glavni britanski pregovarač David Davis pristaša Brexita potvrdio je da "sada počinje težak posao", te da će "razgovori biti teški u pojedinim segmentima, ali želimo približiti stavove na konstruktivan način".

Brexit, ilustrativna fotografija
Brexit, ilustrativna fotografija

Evropski pregovarač Michel Barnier, bivši francuski ministar, koji je do sada više puta isticao kako je nezadovoljan što pregovori počinju godinu dana nakon Brexita, rekao je prije početka pregovora kako se nada da će se dvije strane usuglasiti s formatom i rasporedom pregovora.

Njegov je prioritet "razjasniti neizvjesnosti koje su se otvorile nakon britanske odluke da napuste Uniju".

Inače, izvan Velike Britanije raste podrška Uniji. Ekonomska situacija se poboljšava, nezaposlenost je na najnižoj razini od 2009. iako je i dalje oko 9,5 posto.

Direktor Evropske centralne banke Mario Draghi optimističan je jer su sve stabilniji ekonomski pokazatelji.

Britanski Guardian podsjeća da su populisti doživjeli poraz na izborima u Austriji, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji i Finskoj. Prema istraživanju Eurobarometra raste podrška građana projektu Unije.

Početak pregovora je u sjeni noćašnjeg terorističkog napada na muslimanske vjernike koji su izlazili sa molitve iz džamije u sjevernom dijelu Londona.

Napadač se kombijem zaletio u vjernike. Jedan osoba je poginula, deset je ranjeno. Napadač je uhapšen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG