Dostupni linkovi

London: Napadač na vjernike osumnjičen za terorizam


London: Kombi udario u vjernike koji su izlazili iz džamije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

London: Kombi udario u vjernike koji su izlazili iz džamije

Muškarac koji je jutros kombijem napao vjernike ispred džamije u Londonu tereti se za terorizam, objavila je policija.

Četrdesetsedmogodišnjak, koji je identifikovan kao Darren Osborne iz Cardiffa, je uhapšen prvobitno pod optužbom za pokušaj ubistva.

"On će se nadalje smatrati uhapšenim zbog provođenja, pripremanja ili podsticanja na terorizam, uključujući ubistvo i pokušaj ubistva" navela je policija u saopštenju.​

Prethodno je britanski ministar za nacionalnu bezbjednost Ben Valas rekao da uhapšeni nije od ranije poznat bezbjednosnim službama po desničarskom ekstremizmu ili ekstremizmu uopšte.

Sve žrtve napada kombijem nedaleko od londonske džamije na sjeveru Londona pripadnici su muslimanske zajednice, izjavio je Valas.

Premijerka Theresa May nazvala je napad na muslimane ispred londonske džamije „potpuno bolesnim“, kao što su bili i napadi koji su se prethodno dogodili u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

May je pohvalila građane koji su zadržali napadača do dolaska policije nazivajući to herojstvom, te posjetila džamiju i mjesto napada.

Kombi je u ponedjeljak ujutro udario u vjernike koji su izlazili iz džamije nakon obavljene rane jutarnje ramazanske molitve u džamiji u Finsbury Parku.

Najveća britanska muslimanska organizacija ocijenila je ovo kao čin islamofobije.

Iz policije su ranije saopštili da je osmero ljudi odvedeno u tri različite bolnice, dok je dvjema osobama pružena medicinska pomoć na licu mjesta.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da je dodatna policija raspoređena širom Londona, naročito u muslimanskim kvartovima.

"Još ne znamo detalje ali je jasno da je riječ o namjernom napadu na nedužne stanovnike Londona, od kojih su mnogi završavali sa molitvom tokom svetog mjeseca Ramazana", rekao je Khan.

"Iako se ovo čini kao napad na određenu zajednicu, poput zatrašujućih napada u Manchesteru, Westminsteru i londonskom mostu, to je ujedno uvreda na naše zajedničke vrijednosti poput tolerancije, slobode i poštovanja", istakao je prvi čovjek britanske prijestolnice.

XS
SM
MD
LG