Dostupni linkovi

Brodu sa ukrajinskim žitaricama odobrena plovidba u Libanon


Brod Razoni natovaren žitaricama napušta luku u Odesi, Ukrajina 1. avgusta 2022.
Brod Razoni natovaren žitaricama napušta luku u Odesi, Ukrajina 1. avgusta 2022.

Brod koji prevozi žitarice iz Ukrajine spreman je da prođe kroz Bosporski tjesnac u Istanbulu i otplovi za Libanon kao konačno odredište, saopćilo je Ministarstvo odbrane Turske u srijedu 3. augusta.

Tursko ministarstvo odbrane je navelo da je međunarodni inspekcijski tim završio pregled na brodu.

Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama od početka ruske invazije 24. februara stigao je u utorak navečer kod sjeverne obale Istanbula na Crnom moru. Brod "Razoni" krenuo je u ponedeljak ujutro iz Odese na jugu Ukrajine sa 26.000 tona kukuruza namijenjenog Libanonu.

Inspekcija zadužena za kontrolu broda bila je sastavljena od dužnosnika Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda. Dio je to sporazuma koji su Moskva i Kijev potpisale uz posredovanje UN i Turske o izvozu žitarica.

Rusija je blokirala ukrajinske luke od februara, ali su se dvije strane dogovorile o nastavku isporuka.

U okviru sporazuma od 22. jula o isporukama, koje uključuju ruske žitarice i đubrivo, uspostavljeni su sigurni koridori kroz minirane vode oko ukrajinskih luka.

Nakon postizanja sporazuma izražena je nada da će sporazum ublažiti globalnu prehrambenu krizu i sniziti cijene žitarica koje su skočile u nekim od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Za prošlomjesečni dogovor – postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske - trebalo je dva mjeseca i važit će 120 dana. Može se obnoviti ako se obje strane slože.

XS
SM
MD
LG