Dostupni linkovi

Brnabić u UN: Priština ugrozila mir i regionalnu stabilnost


Premijerka Srbije Ana Brnabić i generalni sekretar UN Antonio Guterres (u pozadini) sastali su se na marginama Generalne skupštine UN. SAD, Njujork, 24. septembar 2021.
Premijerka Srbije Ana Brnabić i generalni sekretar UN Antonio Guterres (u pozadini) sastali su se na marginama Generalne skupštine UN. SAD, Njujork, 24. septembar 2021.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Priština "iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu ali da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu".

U svom obraćanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku u petak uveče, Brnabić je rekla da, od svih izazova sa kojima se Srbija suočava, najviše zabrinjava održavanje mira i stabilnosti na Kosovu, koje je nazvala "južnom srpskom pokrajinom".

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, međutim zvaničnici u Srbiji odbijaju da ga priznaju kao državu.

Vlada Kosova donela je 20. septembra odluku da uvede probne tablice za srpske registarske oznake, ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje Srbija.

Zbog toga već nekoliko dana prelaze Jarinje i Brnjak, ali i puteve koji vode do njih, blokiraju lokalni Srbi, koji čine većinsko stanovništvo na severu Kosova.

Na oba prelaza Specijalna policija Kosova se nalazi između barikada koje su načinjene parkiranjem teških teretnih vozila.

Raspoređivanje specijalnih jedinica premijerka Srbije je u svom obraćanju nazvala kršenjem Briselskog sporazuma, koje su dve zemlje potpisale 2013. godine.

"Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma i ovo iracionalno demonstriranje sile je zapalilo veću krizu. Poremetilo je isporuku hrane i lekova srpskim zajednicama na severu pokrajine. Lokalni Srbi koji su se mirno okupili da protestuju protiv ove mere sačekani su sa suzavcem i brutalnošću policije, tako da to ozbiljno preti lokalnoj i regionalnoj stabilnosti", rekla je ona.

Brnabić je dodala i da, uprkos svim izazovima i dnevnim provokacijama, Srbija ostaje opredeljena iznalaženju rešenja na bazi kompromisa, koje će obezbediti trajan mir i stalnost.

"Dijalog i sprovođenje postignutih dogovora – jedini su pravi put za rešavanje svih otvorenih problema", navela je ona.

Podsetila je i da Kosovo još uvek nije osnovalo Zajednicu srpskih opština, što je dogovoreno sporazumom iz 2013.

"Želela bih da apelujem, još jedanput, na međunarodnu zajednicu, i posebno Evropsku uniju kao garanta Briselskog sporazuma, da čvrsto insistira da Privremene institucije samoproglašene Vlade u Prištini počnu da sprovode sve postignute dogovore", rekla je ona.

Pemijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 22. septembra od gradonačelnika na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, zatražio da prekinu sa blokadom graničnih prelaza Jarinje i Brnjak. On je rekao i da se za barikade na putevima, koji vode ka graničnim prelazima na severu, koriste kamioni u vlasništvu lokalnih institucija, što predstavlja “kršenje i zloupotrebu javne imovine”.

Ponovo barikade na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

On je pozvao lokalne vlasti na severu da uklone barikade a meštane da prekinu sa protestom jer “ne blokiraju samo druge, već i sebe".

Kurti je ocenio i da Priština i Beograd treba da u potpunosti uklone probne tablice kako bi se rešila novonastala situacija.

XS
SM
MD
LG