Dostupni linkovi

Zaštita novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima prioriteti, navela Brnabić


Na fotografiji: Premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije u zgradi Vlade, 20. januar 2022.
Na fotografiji: Premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije u zgradi Vlade, 20. januar 2022.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 2. juna da prioriteti u narednom periodu moraju biti, "pre svega, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i u tehničkom mandatu vlade", saopštila je Vlada Srbije.

"Brnabić je kao prioritet izdvojila i nastavak rada na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivično-pravne zaštite novinara, kao i izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima", navodi se u saopštenju Vlade dostavljenom medijima, nakon sastanka premijerke Srbije i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju.

Tema sastanka bilo je sprovođenje akcionog plana i o prioritetima za naredni period.

Vlada je saopštila da su sastanku, pored članova Radne grupe iz medijskih i novinarskih udruženja i iz državnih organa, prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret) i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu, kao i predstavnici Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su sarađivali na izradi strategije i akcionog plana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ponovio je da su sloboda medija i sloboda izražavanja od izuzetne važnosti za EU. Žiofre je rekao da je veoma pozitivno što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena, navodi se u saopštenju.

Potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da za to ministarstvo izmene i dopune pomenutih zakona ostaju apsolutni prioritet i dodala da je reč o izuzetno važnim zakonima koji zahtevaju široku javnu raspravu, takođe se navodi.
Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji.

Zajednička je ocena, saopštila je Vlada, da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima, i da je jako važno da se taj proces ubrza.

"Izmene i dopune tog zakona važne su i zbog pitanja projektnog sufinansiranja koje treba pažljivo regulisati, ali i zbog uspostavljanja socioekonomskog dijaloga radi boljeg profesionalnog i radnopravnog statusa novinara i medijskih radnika", navodi se u saopštenju Vlade.

Nova medijska strategija u Srbiji usvojena je 30. januara 2020. godine za period od pet godina.

U godišnjem izveštaju o napretku Srbije za 2021. godinu na njenom evropskom putu, Evropska komisija je navela da je "u pogledu slobode izražavanja postignut je ograničen napredak usvajanjem i započetim sprovođenjem ograničenog broja mera iz akcionog plana koji se odnosi na medijsku strategiju".

Međutim, u izveštaju se ističe i da su uprkos tome "verbalni napadi visokih zvaničnika na novinare nastavljeni", kao i da "slučajevi pretnji i nasilja i dalje zabrinjavaju".

XS
SM
MD
LG