Dostupni linkovi

Brnabić: Evropska komisija mora drugačije kvalifikovati napredak Srbije po pitanju Kosova


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se ne slaže sa delom Izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u procesu evrointegracija za 2021. godinu, koje se tiče Kosova.

Premijerka je u Skupštini Srbije na sednici na kojoj se razmatra Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja EK o Srbiji za 2021. godinu rekla da se ne mogu obe strane, i Beograd i Priština, u izveštajima EK pozivati na implementaciju sporazuma, ako je "jedna strana sve ispunila", a druga nije ništa.

"Iz Prištine sada otvoreno poručuju da nikada neće primeniti Briselski sporazum. Sada morate da date neku drugu kvalifikaciju, ako ste davali istu kvalifikaciju devet godina. Morate da kažete nešto drugačije u izveštaju o napretku i za Beograd i za Prištinu", poručila je Brnabić, prenela je Beta.

Beograd insistira na sprovođenju tačke sporazuma o formiranju Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, međutim, poručuje da sporazum o Zajednici srpskih opština ne može da se sprovede, "jer to nije dozvoljeno Ustavom".

Briselski sporazum je potpisan 19. aprila 2013. godine. Ovaj dokument čiji je krajnji cilj da uredi odnose Beograda i Prištine, ubrza njihovu normalizaciju i približi Srbiju i Kosovo Evropskoj uniji(EU) ima 15 tačaka.

Proistekao je iz dijaloga predstavnika Srbije i Kosova vođenog u Briselu, a zvaničan naziv mu je "Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine".

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine. Beograd ne priznaje Kosovo kao državu. Uz posredstvo EU u Briselu se vodi dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

XS
SM
MD
LG