Dostupni linkovi

Kurti: Etnička zajednica opština mimo Ustava Kosova


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je da zahtevi za jednoetničko udruživanje poput Zajednice srpskih opština (ZSO), ne dolaze od običnih ljudi, već od političara i severnih suseda.

“Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja ’Rugova’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda koja je objavljena 23. decembra 2015", rekao je Kurti.

On je u izjavi za lokalne medije na Kosovu ponovio stav da se ne može formirati jednoetničko udruženje jer to nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) je 16. juna lokalnim medijima sa severa Kosova rekao kako Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2013. godine postigli Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Potom su konkretni detalji usaglašeni principima 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom Zajednice.

“Istorija nije započela danom kada je formirana vlada (premijera Kosova) Aljbina Kurtija i verujemo da zemlje imaju obavezu da poštuju ranije preuzete sporazume i obaveze”, rekao je Kostnet za Kontakt Plus.

XS
SM
MD
LG