Dostupni linkovi

Brnabić poručila da je za Srbiju Tajvan sastavni dio Kine


Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, juni 2022
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, juni 2022

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u srijedu 3. augusta da Srbija podržava politiku "jedne Kine" i da Tajvan smatra sastavnim dijelom Kine.

"Taj stav se neće mijenjati", istakla je Brnabić tokom sastanka sa kineskom ambasadoricom u Srbiji Čen Bo.

Kineska ambasadorica zahvalila je za dosljedan stav Srbije i podršku Kini po tom pitanju, saopćio je kabinet predsjednice Vlade Srbije.

Dodala je da Srbija i dalje može računati na kontinuranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i na razvoj i unaprjeđenje suradnje u oblastima poput zelene agende, energetike, biotehnologija i razvoja novih tehnologija.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku razvoja političkih i ekonomskih odnosa.

Brnabić je istakla da je obim robne razmjene dvije zemlje u 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast izvoza Srbije za 157,7 posto.

Za pet mjeseci ove godine razmijena je bila 2,62 milijarde dolara, što je za gotovo 40 posto više u odnosu na 2021. Rast je zabilježen i u izvozu, više od 76 posto, kao i uvozu, oko 32 posto.

Kako je rečeno, Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih vanjskotrgovinskih partnera Srbije. Od pet najvećih srpskih izvoznika u prošloj godini, tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi eura, predočila je Brnabić.

Također, navela je da je zadovoljna zbog obnavljanja direktne avio linije Beograd - Peking, ali i planiranih redovnih linija Air Srbije od kraja oktobra.

Sastanak predsjednice Vlade Srbije i kineske ambasadorice održan je istovremeno sa tajvanskom posjetom predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Njena posjeta Tajvanu, gdje je boravila 2. i 3. augusta, podigla je tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputio je oštre rekacije i najavio više vojnih vježbi u blizini Tajvana.

Narodnooslobodilačka armija Kine saopćila je da počinje trodnevne vježbe gađanja, pri čemu je svim civilnim brodovima i avionima zabranjen ulazak u regione vježbi.

Kina vidi Tajvan kao otcepljenu pokrajinu koja mora postati dio zemlje i nije isključila moguću upotrebu sile da bi se to postiglo.

Tajvan odbacuje zahtjeve Kine i kaže da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti otoka.

XS
SM
MD
LG