Dostupni linkovi

Pelosi poručila da SAD ostaju posvećene podršci Tajvanu


Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tokom posete Tajvanu, 3. augusta 2022
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tokom posete Tajvanu, 3. augusta 2022

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi napustila je Tajvan u sredu 3. avgusta, nakon jednodnevne posete koja je razbesnila Kinu.

Pelosi se sastala sa predsednicom Tsai Ing-wen i članovima tajvanskog parlamenta, ističući kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) toj državi.

"Danas se svet suočava sa izborom između demokratije i autokratije. Odlučnost Amerike da očuva demokratiju ovde na Tajvanu i širom sveta ostaje čvrsta", navela je tokom sastanka sa predsednicom Tajvana.

Pelosi je istakla da Tajvan u Kongresu SAD ima podršku obe partije i pohvalila demokratiju na ostrvu.

Upitana o ekonomskim posljedicama s kojima se Tajvan mora suočiti zbog njene posete, kazala je da SAD otvara vrata boljoj privrednoj razmjeni između SAD i Tajvana.

Predsednica Tajvana zahvalila je Pelosi za dugogodišnju podršku i dodala da Tajvan "ne odustaje od nezavisnosti".

"Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati suverenitet naše nacije i nastaviti da držimo liniju odbrane demokratije", rekla je.

Pelosi je na Tajvan doputovala u utorak, 2. avgusta, navečer otpočevši posetu za koju ju je Peking upozorio da će potkopati kinesko-američke odnose, preneo je Rojters.

Tokom posete Tajvanu, Pelosi koja predvodi delegaciju sa još pet članova Kongresa, sastala se i sa predstavnicima parlamenta.

Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputio je oštre rekacije i najavio više vojnih vežbi u blizini Tajvana koje bi trebale početi u četvrtak, 4. augusta.

Poseta dužnosnika američkog Kongresa Tajvanu trajala je manje od 24 sata, a putovanje su nastavili prema Južnoj Koreji i Japanu.

Pelosi je nakon dolaska u Tajpej tvitovala da je poseta njene delegacije oličenje američke "nepokolebljive posvećenosti podršci demokratiji Tajvana".

"Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada", napisala je Pelosi i dodala da njena poseta "ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država". "Sjedinjene Države nastavljaju da se protive jednostranim naporima da se promeni status kvo", navela je Pelosi.

Pozivi iz SAD i EU na komunikaciju sa Kinom

“Mi ne podržavamo nezavisnost Tajvana... mi podržavamo samoodbranu Tajvana”, kazao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD John Kirby. Dodao je da predsednik SAD Joe Biden želi da zadrži otvorene linije komunikacije između SAD i Kine. On dodaje da je Pelosi već obavila neke važne razgovore na svom putovanju o spoljnoj politici uoči posete Tajvanu.

Evropska unija pozvala je u srijedu da se napetosti oko posjet Pelosi Tajvanu razriješe dijalogom i da komunikacijski kanali s Kinom ostanu otvoreni kako bi se izbjegle pogrešne procene.

"Evropska unija ima interes očuvati mir i status quo u Tajvanskom tesnacu. Potičemo mirno rješavanje pitanja", naveo je glasnogovornik Evropske komisije, prenosi Reuters.

On je rekao je da EU ima "jasnu politiku jedne Kine", priznajući vladu Narodne Republike Kine kao jedinu zakonitu, dok također teži "prijateljskim odnosima i bliskoj suradnji s Tajvanom".

Kina osuđuje posetu Pelosi kao ozbiljan prekršaj

Ministarstvo spoljnih poslova Kine oštro je osudilo posetu Nensi Pelosi Tajvanu, nazvavši je "ozbiljnim kršenjem principa jedne Kine" koje će imati "ozbiljan uticaj" na političke temelje kinesko-američkih odnosa.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da Pelosina poseta "ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine". "To ozbiljno podriva mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za 'nezavisnost Tajvana'", saopštilo je ministarstvo. Kina je pozvala SAD da "prestanu da igraju na 'tajvansku kartu' i da se mešaju u unutrašnje stvari Kine" i da "ne idu dalje pogrešnim i opasnim putem".

Zvanični Peking je 2. avgusta, upozorio da će Sjedinjene Američke Države "platiti cenu" ako predsednica američkog Kongresa Nensi Pelosi tokom turneje po Aziji, poseti Tajvan.

"Američka strana će snositi odgovornost i platiti cenu za podrivanje suverenih bezbednosnih interesa Kine", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin (Hua Chunying ) na brifingu za novinare u Pekingu.

I u razgovoru sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom prošle sedmice, kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) upozorio je SAD da se "igraju vatrom" na Tajvanu.

Američki zvaničnici su često diskretno posećivali Tajvan i pružali podršku, ali Pelosi je prva od američkih zvaničnika visokog ranga u novijoj istoriji (od 1997.) koji je posetio tu zemlju.

I lider Hong Konga oštro je osudio posetu Nensi Pelosi Tajvanu. Kako je saopšteno, njegova vlada ima "nepokolebljivu odlučnost i jasan stav protiv bilo kakvog zalaganja za 'nezavisnost Tajvana'".

Kina vidi Tajvan kao otcepljenu pokrajinu koja mora postati deo zemlje i nije isključila moguću upotrebu sile da bi se to postiglo.

Tajvan odbacuje zahteve Kine i kaže da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti ostrva.

Narodnooslobodilačka armija Kine počet će trodnevne vežbe gađanja, potvrdili su njeni državni mediji, pri čemu je svim civilnim brodovima i avionima zabranjen ulazak u regione vežbi.

Zabrinutost zbog kineskih vojnih vežbi

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da su kineske vježbe bojevom municijom oko tog otoka pokazale namjeru Pekinga da uništi regionalni mir i stabilnost.

I Japan je u međuvremenu saopštio da je zabrinut najavom Pekinga da će kao odgovor na posetu Pelosi pokrenuti vojne vežbe.

"Pomorsko područje na kojem je Kina najavila vojne vežbe od 4. augusta uključuju i ekskluzivnu japansku ekonomsku zonu", rekao je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Tokio je Kini prenio svoju zabrinutost zbog prirode vojnih vežbi koja uključuje i korištenje bojeve municije.

"Mir i stabilnost u Tajvanskom tesnacu su važni ne samo za sigurnost naše zemlje već i za međunarodnu stabilnost. Japansko stajalište je uvijek bilo da se pitanja vezana uz Tajvan moraju rešavati na miran način, dijalogom", rekao je glasnogovornik.

Kina je takođe obustavila uvoz 35 tajvanskih izvoznika keksa i peciva, u upozorenju uoči Pelosine posete Tajvanu. Oko dve trećine izvoza sa Tajvana u 2021. godini činili su keks i peciva, ukupne vrednosti 646 miliona dolara, prenose tajvanski mediji. U 2020. vrednost je dostigla 660 miliona dolara, što čini 37 odsto ukupnog izvoza.

Rusija: Poseta Pelosi Tajvanu čista provokacija

Rusija je upozorila da je putovanje Nensi Pelosi na Tajvan "jasna provokacija" i da rizikuje sukob.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je "sve o ovoj turneji i mogućoj poseti Tajvanu čista provokacija".

Moskovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Kina ima pravo da "preduzme mere da zaštiti svoj suverenitet", prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG