Dostupni linkovi

Vlada Srbije ostaje posvećena evropskim integracijama, navela premijerka


Premijerka Srbije Ana Brnabić i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre na sastanku sa ambasadorima država EU u Beogradu, 23. novembra 2022.
Premijerka Srbije Ana Brnabić i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre na sastanku sa ambasadorima država EU u Beogradu, 23. novembra 2022.

Vlada Srbije ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama, izjavila je 25. novembra premijerka Ana Brnabić, naglasivši da je to "u najvećem interesu građana i privrede".

Kako je saopštila Vlada Srbije, Brnabić je, nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanueleom Žiofreom (Emanuele Giaufret) i ambasadorima zemalja članica EU, koji je održan u Palati Srbija, navela da se razgovaralo o tri osnovne teme.

Reč je, kako je objasnila, o dijalogu Beograda i Prištine, usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU i o reformama, od kojih je, kako je navela "najvažnija ona u oblasti vladavine prava".

Brnabić je, navodi se u saopštenju Vlade, na sastanku sa ambasadorima naglasila da postignuti sporazum u vezi sa registarskim tablicama daje dodatno vreme mira i stabilnosti, dodajući da je Srbija opredeljena za to da se dijalog i razgovori nastave.

"Mir je najvažniji i mi ćemo se i dalje zalagati za dijalog i razgovore kako bismo sačuvali mir i stabilnost", navela je Brnabić.

Kosovo i Srbija su 23. novembra postigli sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Prema tom sporazumu, Srbija odustaje od daljeg izdavanja registarskih tablica, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica.

Žiofre je, kako je saopštila Vlada Srbije, ocenio da je glavna poruka sastanka da su "Srbija i Unija na istoj strani" kada je reč o aspiracijama da Srbija postane punopravna članica EU i da je to zajednički interes, dodavši da napredak Srbije zavisi isključivo od napretka u reformama u oblasti vladavine prava i u dijalogu sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, Unija ceni konstruktivnu ulogu Srbije i njenog predsednika kada je reč o dijalogu sa Prištinom.

Kada je u pitanju usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU, a u svetlu događaja u Ukrajini, Žiofre je istakao da "Unija računa na Srbiju da bude sa njom u ovim teškim trenucima za evropski kontinent".

Uprkos više puta ponovljenim pozivima Brisela, Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, iako se usaglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN) i deklaracijama EU kojima se osuđuje ruska invazija.

XS
SM
MD
LG