Dostupni linkovi

Premijerka Srbije: Projekat Jadar za mene je gotov


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u ovom trenutku za nju projekat eksploatacije litijuma u Srbiji Jadar gotov.

"Kada su završili prethodnu studiju o izvodljivosti 2020. bila sam u Loznici ali nisam dobila nijedno pitanje o zaštiti životne sredine, nikakav negativan komentar o Rio Tintu. Sada čujem i mi ćemo to usvojiti", rekla je Brnabić 18. januara u Beogradu.

Na konferenciji za novinare povodom početka projekta "Evropska unija za Zelenu agendu u Srbiji" ona je rekla da je njena Vlada nasledila projekat Jadar koji bi trebalo da realizuje australijsko-britanska kompanija Rio Tinto.

"Niti sam Rio Tinto dovodila u Srbiju, niti sam im davala istražna prava, menjala zakone o rudarstvu 2006. kako bi oni dobili ekskluzivna prava na eksploataciju, niti sam davala dozvole za bušotine velikog prečnika", rekla je Brnabić.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila ja da je, kako se izrazila, velika šteta što Srbija ne razmisli da se uradi bar studija procene uticaja na životnu sredinu.

"Ovo nije priča o Rio Tintu, već o eksploataciji litijuma i mislim da kao Vlada treba da znamo kakav je taj uticaj. Ali, kako god bilo, građani su rekli šta su rekli i tako ćemo postupiti", rekla je Mihajlović.

Premijerka Ana Brnabić izjavila 17. januara je da će Vlada uskoro odlučivati o tome da li će kompanija Rio Tinto poslovati u Srbiji. Ona je rekla da će odluka biti doneta posle konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i navela da ta australijsko-britanska kompanija, što se nje tiče, ne mora da bude u Srbiji.

Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Rio Tinto saopštio je 18. januara da je usled kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje revidirao dinamiku realizacije Projekta Jadar.

“Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine, saopštio je Rio Tinto i dodao da je prethodno to bilo planirano za 2026.

Ta kompanija saopštila je da je dobijanje odobrenja o eksplatacionom polju neophodan uslov da Vladi Srbije podnese Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije.

“Izrada Studije izvodljivosti se nastavlja, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta”, saopšteno je, između ostalog, iz te firme.

Rio Tinto naglasio je da je posvećen poštovanju najviših ekoloških standarda i razvoju projekta Jadar na održiv način, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i svim važećim zakonima i propisima Srbije i Evropske unije.

Ekološke organizacije podržane građanima koji se protive planiranom iskopavanju litijuma u Srbiji od novembra su u protestima i blokadama saobraćaja zahtevajući od Vlade da ukine uredbu o prostornom planu koji predviđa sprovođenje rudarskog projekta Jadar, kod Loznice na zapadu zemlje, i objavljivanje dokumenata potpisanih sa Rio Tintom.

Čelnici ekoloških organizacija koje vode proteste više puta su saopštili da je cilj da se trajno stavi zabrana na eksploataciju litijuma i slične minerale u dolini Jadra i svim drugim mestima u Srbiji.

Blokada auto-puta u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Pokret Kreni-Promeni 14. januara predao je Vladi Srbije 290.000 potpisa peticije pod nazivom "Rio Tinto, marš sa Drine" zahtevajući ukidanje Prostornog plana za projekat Jadar i uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora u Srbiji bna 20 godina.

Savo Manojlović, iz tog pokreta, rekao je da Vlada i Skupština imaju rok da sprovedu zahteve iz peticije do 20. januara, a da će u suprotnom početi skupljanje 30.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom bi se pred parlamentom Srbije zatražila zabrana eksploatacije litijuma.

Kako je preneo portal Nova.rs, Savo Manojlović je izjavio 18. januara da narodna inicijativa o zabrani litijuma danas nije verifikovana i da će zbog toga 20. januara ispred Predsedništva u Beogradu biti održani protesti.

On jke rekao da su se na konferenciji za medije pokreta Kreni–Promeni pred zgradom Skupštine Srbije pojavili provokatori koji su fizički napali aktiviste.

“Policiji smo najavili skup i tražili smo da nas zaštite. Oni se nisu pojavili”, rekao je Manojlović.

On je precizirao da je narodna incijativa poslata Odboru za ustavna pitanja Skupštine Srbije i da se to telo proglasilo nenadležnim.

„Zahtevali smo da se hitno izjasne, iako postoji rok od 15 dana, da bismo mogli na vreme da sakupimo potpise“, naveo je Manojlović.

Pokret Kreni-promeni 17. januara uputio je zahtev Skupštini za hitnu verifikaciju narodne inicijative kako bi počeo sa skupljanjem potpisa za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

XS
SM
MD
LG