Dostupni linkovi

Britanski ambasador u BiH: Trenutna kriza je odvlačenje pažnje od korupcije


Ambasador Velike Britanije u BiH (arhivska fotografija)
Ambasador Velike Britanije u BiH (arhivska fotografija)

Metju Fild (Matthew Field) ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini (BiH) u svom blogu istakao je kako su potezi koje povlače Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usmjereni na poništavanje postignutog napretka u BiH, te skretanje pažnje od problema korupcije.

"Trenutna kriza u kojoj član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Narodna skupština Republike Srpske pokušavaju da ponište napredak postignut u zadnjih 26 godina je opasno odvlačenje pažnje od korupcije", upozorio je Fild.

U blogu britanskog ambasadora u BiH se navodi da "upotreba govora mržnje i direktno ignorisanje pravnog poretka ove zemlje, uskraćuju građanima svijetliju budućnost koju zaslužuju".

U daljem tekstu, Fild se dotakao problema sa kojima se suočava BiH poput duboko ukorjenjene korupcije, loših javnih usluga i nedostatak investicija. Ocijenio je da je BiH predugo sredina u kojoj nema posljedica.

"Pojedinci se mogu odlučiti da kradu iz javnih budžeta, da blokiraju reforme, da veličaju ratne zločince, da manipuliraju izborima, da podmićuju, da onemoguće pravdu, da prijete, da podrivaju institucije, da dijele, bez bilo kakvih negativnih posljedica za njih lično", poručuje Fild.

On dodaje da su stvarne posljedice za loša djela rijetke i dešavaju se sa dugim pauzama između.

Britanski ambasador apostrofira kako bi posljedice za kreatore ovakvih politika, koje negativno utiču na napredak BiH i život njenih građana, trebale biti sankcije protiv pojedinaca i uskraćivanje novca od međunarodnih finansijskih institucija.

"U isto vrijeme, želimo – i moramo – zaštititi nevine građane BiH od bilo kakvih negativnih uticaja tih promjena. I, kao značajni učesnici u Svjetskoj banci, MMF-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, osigurati da se rigorozni uslovi primjenjuju na bilo koju dalju podršku: bolje i ne imati aranžman nego imati neki koji indirektno jača negativne agende u BiH.˝, mišljenja je Fild.

U svom blogu najavio je i da bi uskoro BiH trebalo da posjeti Odbor za vanjsku politiku parlamenta Velike Britanije koji bi trebao "sagledati kako možemo bolje podržati stabilnost i uspješnost BiH".

Fildov blog za Dodika nepoštovanje suvereniteta BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za novinsku agenciju SRNA da je blog britanskog ambasadora u BiH Metju Filda i sadržaj na njemu opasno napuštanje diplomatske prakse i odsustvo poštovanja spoljnog suvereniteta BiH.

"BiH je 26 godina njihov eksperiment i niko od njih nije odgovarao zašto taj eksperiment nije uspio. Sve što čujemo od njih, a ne bi trebalo uopšte da se oglašavaju o unutrašnjim pitanjima BiH, jeste korupcija, i to naravno na srpskoj strani.", istakao je Dodik.

Dodik je rekao i da je saglasan sa britanskim ambasadorom da u BiH mora doći kraj djelovanju bez posljedica, te je predložio kako se "može krenuti na primjer od ovog bloga i odgovornosti ambasadora Filda za povredu suvereniteta BiH".

Dodik se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država od 5. januara zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na RS.

Iz entiteta RS stižu najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS u oblasti odbrane, pravosuđa, finansija, nabavke lijekova i sigurnosti.

Održavanje sjednice entitetskog parlamenta sa ovim temama bilo je ranije najavljeno za kraj januara, međutim, još uvijek nema zvaničnog datuma kada će ova sjednica biti održana.

XS
SM
MD
LG