Dostupni linkovi

Britanski ambasador u BiH osuđuje zaključke Narodne skupštine RS-a


Britanski ambasador u BiH Matthew Field
Britanski ambasador u BiH Matthew Field

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field osudio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim se poziva na zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), preispitivanje njegovih odluka i na referendum o otcjepljenju ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

„U vrijeme zdravstvene krize i ekonomskih poteškoća, NSRS je odlučila da se fokusira na podjele, provokacije i područja koja nisu u njenoj nadležnosti, umjesto na potrebe građana,“ napisao je Field na svom Twitter nalogu.

"Srbi su za izvornu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, za ukidanje visokog predstavnika i za referendum o statusu Republike Srpske ukoliko se njihovi stavovi ne uvaže", izjavio je u uvodnom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na posebnoj sjednici NSRS u srijedu, 10. marta.

Sjednica je sazvana na njegov zahtjev zbog najave dolaska novog visokog predstavnika u BiH.

Dodik je poručio da mu je "neprihvatljivo da o sudbini BiH odlučuju stranci, a da se narodi u BiH tretiraju kao objekti, a ne kao subjekti u međunarodnim odnosima".

„Takvi neosnovani napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu“ za OHR-om, poručio je Field.

NSRS je usvojila deset zaključaka u kojima se zadužuje Vlada RS-a da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika "koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat", te se konstatuje da "prestaje potreba i za vojnim dijelom misije po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma".

Na zaključke NSRS reagovao je i Ured visokog predstavnika u BiH poručivši da o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za proveđenje mira, dok je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država naglasila da snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedinstvene zemlje sa dva entiteta.

XS
SM
MD
LG