Dostupni linkovi

Johnson: Sporazum o klimi veliki korak napred


Britanski premijer na konferenciji o klimi u Glazgovu

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) ocenio je da je sporazum o klimatskim promenama postignut na međunarodnoj konferenciji o klimi u Glazgovu "veliki korak napred" ali i dodao da ima "još mnogo toga da se uradi".

"Ima još mnogo toga da se uradi u godinama koje dolaze. Ali današnji sporazum je veliki korak napred i ono što je važno je da imamo prvi međunarodni sporazum ikad postignut za smanjenje upotrebe uglja i da imamo plan za ograničenje klimatskog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa" u odnosu na preindustrijsku eru”, rekao je Džonson.

Predstavnici gotovo 200 zemalja na konferenciji o klimi COP26 u Glazgovu usvojili su 13. novembra sporazum za ubrzanje borbe protiv zagrevanja planete.

Indija i Kina zatražile su ključnu promjenu sporazuma u posljednjem trenutku, pozivajući na "postupno smanjenje", a ne "postepeno ukidanje" energije uglja.

Ova je stavka u Sporazumu usvojena, ali su mnoge zemlje navele da su duboko razočarane.

U prvobitnom nacrtu sporazuma bilo je navedeno da će zemlje "postepeno ukinuti" proizvodnju energije iz uglja bez upotrebe bilo koje tehnologije za smanjenje emisije CO2, poput skladištenja ugljika.

Samit o klimi: Sami sebi kopamo grob
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da "klimatska katastrofa i dalje kuca na vratima" uprkos postizanju sporazuma.

Međunarodna konferencija o klimi je završena sa "dobrodošlim koracima napred ali to nije dovoljno", napisao je šef UN u saopštenju.

Gutereš je, navodeći ciljeve koji nisu postignuti na konferenciji, pomenuo da nije postignut prekid subvencija za fosilna goriva, za prestanak upotrebe uglja i cenu emisije ugljenika, kao ni dogovor o finansijskoj pomoći za najsiromašnije.

"Usvojeni tekstovi su kompromis. Oni odražavaju interese, situaciju, kontradikcije i stanje aktuelne političke volje u svetu. Nažalost kolektivna politčka volja nije bila dovoljna da prevazidje duboke protvrečnosti", napisao je on.

On je napisao da je vreme da se pređe u modus "hitnosti" i ukazao da za sada preuzete obaveze za smanjenje emisija štetnih gasova ne omogućuju ispunjenje ciljeva Pariskog sporazuma o zadržavanju zagrevanja ispod dva stepena celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, a još malje postizanje idealnog cilja da se zagrevanje zadrži na 1,5 stepeni Celzijusa.

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg ocenila je da se skup može svesti na "bla, bla, bla" i ponovila optužbe koje je ranije uputila svetskim vođama.

"Pravi rad se nastavlja van ovih sala. I mi nikad od njega nećemo odustati", napisala je Tunberg na Twitteru na kraju svetske konferencije.

XS
SM
MD
LG