Dostupni linkovi

Britanski premijer poziva Kinu da osudi rusku invaziju


"Sve je teže i politički neprijatno za ljude, da aktivno ili pasivno tolerišu Putinovu invaziju", poručio je Johnson.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pozvao je Kinu da zauzme stav i osudi rusku invaziju u Ukrajni.

U intervjuu za Sandej tajms (Sunday Times) 20. marta Džonson je pozvao Kinu kao i druge zemlje koje nisu zauzele stav, da se pridruže zapadnim državama u osudi ruske invazije.

"Kako vreme prolazi i raste broj ruskih strahota, mislim da postaje sve teže i politički neprijatno za ljude, da aktivno ili pasivno tolerišu Putinovu invaziju", rekao je Džonson.

On je ocenio da se zemlje koje ne žele da se izjasne sada nalaze pred "velikim dilemama".

"Mislim da Peking počinje da sumnja", rekao je britanski premijer.

On je ponovio reči Ukrajinskih zvaničnika koji su pozvali Kinu da "osudi rusko varvarstvo" posle novih udara.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je 19. marta da je Kina "na pravoj strani istorije u vezi sa ukrajinskom krizom" i dodao da ta zemlja "nikada neće prihvatiti nikakav spoljni pritisak".

Ukrajina i SAD zabrinute su zbog moguće vojne pomoći Kine Rusiji ili zbog mogućnosti da Peking pomogne Moskvi da zaobiđe zapadne sankcije.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je 18. marta kineskog predsednika Si Đinpinga o "posledicama" za Kinu ako pomogne Rusiji.

Kina je odbila da osudi ruski napad na Ukrajinu ili da ga nazove invazijom, a cenzurisala je onlajn sadržaj u Kini koji je prozapadni ili nepovoljan za Rusiju.

Peking je, iako je rekao da priznaje suverenitet Ukrajine, takođe naveo da Rusija ima legitimnu zabrinutost u vezi s bezbednošću na koju bi trebalo da se obrati pažnja i pozvao na diplomatsko rešenje sukoba.

XS
SM
MD
LG