Dostupni linkovi

Peking navodi da je 'na pravoj strani istorije' povodom rata u Ukrajini


"Kina nikada neće prihvatiti nikakav spoljni pritisak ili prinudu", rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.
"Kina nikada neće prihvatiti nikakav spoljni pritisak ili prinudu", rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Kina je na pravoj strani istorije u vezi sa ukrajinskom krizom", izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Kina nikada neće prihvatiti nikakav spoljni pritisak ili prinudu i protivi se bilo kakvim neosnovanim optužbama i sumnjama", rekao je Vang novinarima 19. marta uveče.

Ova izjava je usledila nakon što je predsednik SAD Joe Biden upozorio svog kineskog kolegu Si Đinpinga na "posledice" ako Peking pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Tokom video razgovora, Si je rekao Bidenu da se rat u Ukrajini mora okončati što pre i pozvao zemlje NATO-a na dijalog sa Moskvom. On, međutim, nije pripisao krivicu Rusiji za invaziju na Ukrajinu.

Vang je rekao da je najvažnija poruka koju je Si poslao bila da je Kina "oduvek bila bila za održavanje mira u svetu".

"Stav Kine je objektivan i pošten i u skladu je sa željama većine zemalja. Vreme će pokazati da je kineski stav na pravoj strani istorije", rekao je Vang.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Le Yucheng rekao je 19. marta da su sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog Ukrajine "sve nečuvenije".

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog invazije na njenog suseda 24. februara.

Britanski premijer Boris Johnson ponovo je 20. marta pozvao Kinu da osudi rusku invaziju.

U intervjuu za list Sunday Times, Johnson je rekao da je podrška Rusiji slična izboru pogrešne strane u Drugom svetskom ratu, opisujući to kao bitku između dobra i zla.

"Kako vreme odmiče i kako se broj ruskih zločina povećava, postaje sve teže i politički sramotno za ljude, bilo aktivno ili pasivno, da tolerišu Putinovu invaziju", rekao je Johnson.

Navodeći da priznaje suverenitet Ukrajine, Peking je u više navrata saopštio da Rusija ima legitimne bezbednosne zabrinutosti i pozvao na diplomatsko rešenje sukoba.

XS
SM
MD
LG