Dostupni linkovi

Brisel vjeruje u pozitivne signale iz BiH


Sjedište Delegacije EU u BiH, Sarajevo
Sjedište Delegacije EU u BiH, Sarajevo
Čini se, najkonkretnije do sada, Evropljani su, tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Briselu, iskazali očekivanja od BiH. Sasvim jasno su rekli: uz usvojene zakone, počnite da primjenjujete presudu Evropskog suda za ljudska prava po slučaju Sejdić-Finci i prihvatićemo vašu aplikaciju za evropsko članstvo.

Predugi zastoj na bh. putu prema državi koja će biti u stanju da odgovori ozbiljnim zahtjevima evropskih integracija, počeo je, izgleda, da se stidljivo smanjuje što je, sasvim razumljivo, u Briselu izazvalo pozitivne reakcije. Najviše sluha su, kao i obično, iskazali evropski parlamentarci, čija posljednja rezolucija o Bosni i Hercegovini, usvojena sredinom ovog mjeseca, ohrabruje bh. stranu da snažnije i odlučnije nastavi ono što je započeto.

Od uspostave nove vlade u zemlji kao da su počeli da pušu novi vjetrovi, usvajaju se neophodni zakoni, politički konsenzus o budućnosti zemlje više ne izgleda tako nemoguć, a zapaljiva retorika više nije svakodnevni sadržaj političkog života.

Zbog pozitivnih pomaka i Vijeće Evrope nije ostvarilo prijetnju o izbacivanju naše zemlje iz svoga društva zbog činjenice da još uvijek bh. Ustav krši Evropsku povelju o ljudskim
pravima, ne dopuštajući svima da biraju i budu birani.

Svjesni svega toga, Evropljani su odlučili da što je više moguće izađu u susret bh. strani kada je riječ o ispunjavanju uslova za podnošenje aplikacije za evropskon članstvo, aplikacije koja bi put Brisela trebala otići polovinom ove godine.

Takav utisak je imao i predsjedavajući bh. Predsjedništva, Bakir Izetbegović, nakon prošlosedmičnih briselskih susreta sa ključnim evropskim adresama.

„Evropska unija bi bila zadovoljna ako napravimo rješenje za Dom naroda i ako napravimo Road Map, Mapu puta za rješavanje ostatka problema, za Predsjedništvo. Mislim da je to stvar koja se može postići u sljedećim mjesecima. Ono što sam ja od njih tražio je da kad napravimo rješenje na političkom nivou, kada se lideri dogovore, da nas ne čekaju s procedurama jer procedure u Parlamentu mogu da traju pola godine. Da smatraju stvar završenom u momentu kada to bude završeno na političkom nivou“, kazao je Izetbegović.

Vrijeme nije ključno, već odgovornost lidera

Na pitanje da li je potpuno siguran da će politički lideri i postići taj sporazum, Izetbegović je odgovorio:

"Mislim da je ovo što se od nas traži, dakle Dom naroda i uvjerljiva Mapa puta za ostatak rješenja za Predsjedništvo, nešto što se da postići. Svi političari – bitni u Bosni i Hercegovini – smatraju da svaki građanin Bosne i Hercegovine ima pravo aplicirati, ima pravo biti kandidatom za Predsjedništvo. Zašto mi do sada nismo u potpunosti riješili ovaj slučaj na kojem postoji politički konsenzus? Zato što ne želimo da ugrozimo poziciju Hrvata. Ne možemo prelomiti ovu stvar preko koljena. Moramo voditi računa o tome da hrvatski narod, koji je nešto manje brojan od ostala dva naroda u BiH, mora biti uvjeren da će on birati svoje autentične predstavnike, kako oni to kažu.“

Biće nešto od Bosne i Hercegovine, vjeruje predsjednik Evropskog vijeća, Herman van Rompuy.

"Nakon mog nedavnog susreta sa premijerom Bevandom, i razgovora sa predsednikom Izetbegovićem, još jednom sam uvjeren da će se nedavna pozitivna zbivanja nastaviti u neprekinutom progresu", ocijenio je Rompuy.

Eduard Kukan
Eduard Kukan
Optimizam ne krije ni šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan, koji, kako sam za sebe kaže, kao "realni optimista" vidi mogućnost da BiH do polovine godine podnese aplikaciju za evropsko članstvo.

"Mislim da bi to bio logični naredni korak - ako se trend, kojem smo sada svjedoci, nastavi. Naravno, što se naše strane tiče, želimo da se to desi što je prije moguće, ali ovisi od vaših političara koji bi trebali da dubinski procjene situaciju u zemlji. Vrijeme jeste važno, posebno za Bosnu i Hercegovinu, jer zaostaje za ostalim država u regionu koje idu naprijed, ali vrijeme nije najvažnije. Najvažnije je biti spreman za evropske integracije, a to je odgovornost vaših lidera", istakao je Kukan, a na upit da li je optimista rekao je:

"Jesam, rođen sam kao optimista, ali realni optimista."

Nema, dakle, nepoznanica šta i kako, pitanje je samo kada? A u bh. slučaju vrijeme zaista igra važnu ulogu u situaciji gdje godinama niko ništa nije učinio za stanovnike zemlje koja od potencijala nije daleko odmakla, a obećanja su se već davno potrošila.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG