Dostupni linkovi

Izetbegović u Briselu: BiH je mjesto u EU


Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u Briselu, 21. mart 2012.
Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u Briselu, 21. mart 2012.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, započeo je u srijedu posjetu institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, gdje je istakao da je budućnost BiH u Evropi.

„U BiH postoji konsenzus, ne samo među političarima već i među narodima, da je naša perspektiva i budućnost BiH u EU, zbog čega sam odmah na početku svog madata za prvu zvaničnu posjetu izabrao institucije EU, da bih prenio tu poruku Briselu", rekao je Izetbegović nakon razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom Van Rompejom i dodao:

„BiH je dio Evrope, bh. građani su Evropljani i mi ćemo dati sve od sebe da postanemo dio ovog odlično organizovanog društva. Ja lično vjerujem da je to realistična platforma koja može obezbijediti sabilnost, prosperitet i bezbjednost za moju zemlju“.

Izetbegović je naglasio da je sada potrebno ubrzati proces evrointegracija, budući da put BiH ka EU bio zaustavljen proteklih 15 mjeseci.

“Posljednja dva mjeseca upostavljena je vlast na državnom nivou, usvojili smo globalni fiskalni okvir, ali na žalost nijesmo uspjeli da se dogovorimo oko provođenja presude Suda za ljudska prava u Strazburu u „slučaju Sejdić-Finci“. Zapravo, postigli smo odeđeni napredak, ali nijesmo još dobili konačan rezultat, jer je riječ o vrlo komplikovanoj stvari. Ne želimo da ugrozimo ili stvaramo nove frustracije kod Hrvatske etničke grupacije u BiH. Zbog toga moramo donijeti sveobuhvatno rješenje koje će biti u skladu sa zahtjevima Suda u Strazburu, i istovremeno očuvati poziciju Hrvata koji su BiH u znatnoj manjini u odnosu na druge dvije etničke grupacije“, pojasnio je Izetbegović.

Rompej: BiH ima potencijala za svoj evropski cilj

Ranija sporenja o centralizaciji i decentralizaciji u BiH, prema riječima Izetbegovića, su prošlost, sada se govori o integraciji.

“Mi ćemo slijediti evropske standarde na svakom polju u našoj državi i odlučili smo da obezbijedimo mehanizme koordinacije. Evropljani traže od nas da čuju jedan glas iz BiH. Mi ćemo za to obezbijediti mehanizme u Predsjedništvu u narednih nekoliko dana, odakle će se koordinirati na svim novoima u BiH i slati jedan glas prema EU“, istakao je Izetbegović.
Herman Van Rompej
Herman Van Rompej

Izetbegović je kazao da je u BiH jako prisustvo stranaca "i na žalost smo, navikli na njihovu pomoć i podršku, ali ovoga puta napredak koji je postignut isključivo je domaći proizvod i ja se nadam da nam sljedeći put neće trebati 15 mjeseci nego 15 dana da formiramo vlast."

Izetbegović je izrazio nadu da će BiH u narednih nekoliko mjeseci učiniti dodatni napor i riješiti preostale probleme i sačiniti kredibilnu prijavu za članstvo u EU do kraja juna.

Predsjednik Evropskog Savjeta Herman Van Rompej još jednom je podvukao snažnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, što je i naveo kao jedan od svojih prioriteta tokom upravo započetog drugog mandata predsjedavanja EU.

Evropski savjet nedavno je donio važne odluke o Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu a sljedeći koraci biće preduzeti nakon što se stvore odgovarajući uslovi.

Van Rompej je rekao da je prilikom nedavnog susreta sa predsjednikom Vijeća ministra BiH, Vjekoslavom Bevandom i u srijedu sa predsjedavajućim Predsjedništva, Bakirom Izetbegovićem stekao utisak da će pozitivni signali iz proteklih nekoliko mjeseci biti pretvoreni u konkretan napredak.

„Uvjeren sam da BiH ima potencijal da dostigne svoj evropski cilj ako se dalji napori u tom pravcu nastave“, istakao je on.

Izetbegović, koji je započeo posjetu institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, sastao se i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, Izetbegović i Šulc odaslali su jasnu poruku kako je Bosni i Hercegovini mjesto u EU. Izetbegović je i rekao da očekuje članstvo Bosne i Hercegovine u EU u narednih deset godina.

Predsjednik Evropskog parlamenta Šulc je ponovio podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU.
XS
SM
MD
LG