Dostupni linkovi

Bevanda u Briselu: EU pozdravlja pozitivne pomake u BiH


Zastave EU - ilustracija
Zastave EU - ilustracija
Prvi put u funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH,Vjekoslav Bevanda je u petak boravio u Briselu. Razgovori u Evropskom vijeću i Komisiji su bili puni optimizma i očekivanja da će državne vlasti, odnosno novo Vijeće ministara prekinuti “ predugi zastoj“ zemlje u reformama i evropskim integracijama.

Dvije su ključne adrese bile na spisku gostiju iz Sarajeva - Evropska komisija i Vijeće, čiji predsjednik, Herman van Rompuy je nakon susreta sa predsjedavajućim Bevandom, izjavio:

"Unija pozdravlja nedavne pozitivne korake - usvajanje zakona o državnoj pomoći i zakona o popisu stanovništva. U isto vrijeme, nadamo se da će BiH osnažiti napore na preostalim pitanjima kako bi omogućli što skorije stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Očekujemo ozbiljne korake u usaglašavanju Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Rompuy.

Predsjedavajući vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda istakao je da u Sarajevu treba prenijeti ove pozitivne poruke.

"Treba se vratiti u Sarajevo, prenijeti ove pozitivne poruke, shvatiti da u Briselu imamo prijatelje, a da se mi trebamo što prije i što više udaljiti od sitno - političkih interesa. Mi treba da učinimo kredibilne napore na ispunjavanju obaveza. i ako to učinimo, ako budemo kredibilni i ispunimo ono što nam je na evropskom putu, ja se nadam da ćemo aplikaciju podnijeti do kraja šestog mjeseca” , izjavio je Bevanda.

Ključni reformski prioriteti

Evropski komesar za proširenje, Stefan Fule izrazio je nadu da ova godina donosi dobre vijesti za BiH.
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

"U isto vrijeme, tražio sam od premijera da se osnaže napori na ključnim reformskim prioritetima - na dohvat ruke je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i sada treba načiniti još preostale korake - kredibilan napor na implementaciji presude Evropskog suda u slučaju Sejdić - Finci. Tražio sam da se hitno usvoji državni budžet, fiskalni okvir do 2014-te, koji će osigurati ozbiljno fiskalno upravljanje, tražio sam da se svi nivoi vlasti usaglase sa preporukama strukturalnog dijaloga o pravdi i konačno, uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije po evropskim pitanjima...", podsjetio je Fule.

Posjeta Vjekoslava Bevande, iako zamišljena kao protokolarna, bavila se suštinskim pitanjima bh. reformi i evropskih integracija.

“Posebno je bilo postavljeno pitanje zašto je prekinut aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, jer poznato je kako je suspendirano 100 miliona eura . Ja sam rekao da naredne sedmice zanavljamo te pregovore. Ali, to ne ovisi samo o meni, ovisi o svim učesnicima političke scene u BiH, hoće li učiniti napore i slijediti evropski put koji za mene nema alternativu”, istakao je Bevanda.

Nismo se bavili politikom, već surovom stvarnošću, takođe je na kraju posjete saopštio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, opisujući sadržaj vođenih razgovora.

Od njega zvanični Brisel, i ne samo on, s pravom, očekuje da , zajedno sa svojom vladom, učini sve kako bi se surova stvarnost pretvorila u svijetlu budućnost.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG