Dostupni linkovi

Briselski dijalog o dijalogu


Državna delegacija Kosova za dijalog u poseti Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Državna delegacija Kosova za dijalog u poseti Briselu

Državna delegacija za dijalog Kosova susrela se prvi put sa zvaničnima Evropske unije (EU), koji su uključeni u proces pregovora između Prištine i Beograda.

“Državna delegacija ima ekskluzivnu odgovornost da pregovara o konačnom sporazumu sa Srbijom, u konsultaciji sa ostalim državnim čelnicima”, izjavio je kopredsedavajući pregovaračke ekipe za dijalog Kosova i Srbije Špend Ahmeti u Briselu.

Nakon susreta sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, predsedavajući delegacije je najavio ojačanu dinamiku u dijalogu u prvom polugođu. Prema Ahmetiju, kosovska strana će pokrenuti i pitanje sudbine nestalih, ratnih zločina i reparaciju, ali je riznao da je Mogherini ponovo pokrenula pitanje tarifa koje je Kosovo uvelo za proizvode iz Srbije i BiH. Prema Ahmetiju, tarife se neće ukinuti bezuslovno, a Srbija “mora da prekine sa kampanjiom povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti”.

“Takse su jedini instrument koji Kosovo ima u spoljnoj politici da bi se vršio pritisak na Srbiju. Ako Srbija želi da razgovara o taksama onda možemo razgovarati i o ostalim pitanjima”, izjavio je Ahmeti na kraju sastanka, ocenivši da je odluka kosovske vlade usledila nakon “višemesečne agresivne kampanje koja je kulminirala kampanjom u Interpolu”.

Hašim Tači, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti tokom sastanka u Prištini o Briselskom dijalogu
Hašim Tači, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti tokom sastanka u Prištini o Briselskom dijalogu

Kako Špend Ahmeti, tako je i drugi šef delegacije, Fatmir Ljimaj ohrabren rečima Mogherini koja je naglasila da se neće dozvoliti razgraničenje po etničkim linijama.

Fatmir Ljimaj insistira na tome da neće biti više dijaloga o odvojenim temama, te da se sva pitanja moraju obuhvatiti u jedan sveobuhvatni sporazum sa Srbijom koji će “u suštini podrazumevati i međusobno priznanje”.

“Odnosi između Kosova i Srbije nisu normalni i mi smo ovde da bi vratili stvari u normalu. Predstavili smo niz uslova koje treba ispuniti Srbija da bi se stvorili normalni uslovi za nastavak dijaloga’, izjavio je Ljimaj.

Špend Ahmeti je s tim u vezi upozorio da neće prihvatiti evetnualno štetan sporazum zarad priznanja.

“Naša poruka EU jeste da smo mi spremni. Mi smo jedna ekipa koja predstavlja Kosovo i spremni smo da razgovaramo o otvorenim pitanjima. Ali ovo se ne može pogrešno shvatiti kao naša spremnost da dozvolimo kompromise koji nisu vredni toga – zbog jednog priznanja od strane Srbije”, podvukao je Špend Ahmeti.

Bio je ovo prvi susret državne delegacije Kosova o dijalogu sa evropskom stranom koja se bavi pregovorima između Prištine i Beograda. Iz kabineta Mogherini je na kraju susreta saopšteno da se radilo o razmeni stavova, te da je visoka evropska predstavnica ponovila poziv o povlačenju odluke o tarifama.

”Visoka predstavnica ponovila je i hitnost povlačanja carinskih tarifa koje je vlada Kosova uvela krajem prošle godine”, stoji u saopštenju.

U tom dokumentu se takođe podvlači da je Federica Mogherini poručila sagovornicima da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, gde su prethodno postignuti sporazumi primenjeni i poštovani i gde se izbegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

Kosovski pregovarački tim bio je u poseti Briselu na poziv Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Državnu delegaciju za dijalog je imenovala Skupština Kosova 15. decembra 2018. godine.

Briselski zvaničnici smatranju da će ovaj tim doprineti "dodatnoj podršci kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u njegovim naporima da se postigne sporazum sa Srbijom".

Dijalog između Srbije i Kosova je u zastoju zbog odluke Vlade Kosova, koja je 21. novembra uvela carinu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ova odluka je naišla na oštru osudu međunarodne zajednice i od Prištine se traži da je ukine.

Vlada u Prištini i dalje odbija svaki poziv da ukine odluku.

Premijer Ramuš Haradinaj je u decembru odbio i briselsku ponudu da posreduje u pronalasku rešenja ovog pitanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da nastavi pregovarački proces sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem dokle god je na snazi odluka o tarifama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG