Dostupni linkovi

Borba oko Brexita se nastavlja


Nova debata i glasanje su zakazani za 29. januar
Nova debata i glasanje su zakazani za 29. januar

Glasanje u britanskom parlamentu o povjerenju vladi premijerke Therese May prošlo je, kao što su brojni i najavljivali, u korist premijerke. Za njenu vladu glasalo je 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

No May, iako sada sa i zvaničnim povjerenjem u svoju vladu, i dalje treba da se suoči sa nastavkom procesa izlaska Britanije iz Evropske unije (Brexit), gdje se nalazi između pregovaranja svojih "crvenih linija" i zahtjeva parlamenta koji želi da radikalno promijeni tok ovog procesa.

"Zadovoljna sam jer je parlament večeras izglasao povjerenje u ovu vladu. Ovu odgovornost ne shvatam olako i moja vlada će nastaviti da radi na povećanju našeg prosperiteta, garantovanju sigurnosti i jačanju naše Unije. Mi ćemo također raditi na ispunjavanju obećanja koje smo dali ljudima u ovoj zemlji da ispunimo rezultate referenduma i napustimo Evropsku uniju", rekla je May nakon izglasanog povjerenja.

Iz britanskog parlamenta su odlučili da će 29. januara pokrenuti debatu ali i glasanje o premijerkinom "Planu B" za izlazak iz Unije, rekao je Andrea Leadsom u četvrtak.

Laburisti žele trajnu carinsku uniju sa EU, te bliske odnose sa jedinstvenim tržištem, kao i veću zaštitu radnika i potrošača.

No, predsjedavajući konzervativaca, Brandon Lewis rekao je u četvrtak da Britanija ne treba da ostane u sadašnjoj carinskoj uniji jer je uspostavljanje međunarodne trgovine prioritet nakon Brexita.

Sporazum Therese May odbačen je većinskim glasanjem od 432 glasa protiv ranije ove sedmice i Leadsom je rekao da će premijerka u ponedjeljak najaviti naredne korake.

Nakon osvajanja povjerenja, May je rekla da će sa liderima opozicionih stranaka i ostalim poslanicima održati razgovore u "konstruktivnom duhu".

Povjerenje vladi omogućila je podrška premijerkine konzervativne stranke i svojih saveznika iz Sjeverne Irske, Demokratske unionističke stranke.

Brojni konzervativci koji su podržali Brexit, ali ne i dogovor koji je May postigla, ipak su je podržali u izglasavanju povjerenja, kako ne bi došlo do izbora i mogućnosti da stranke ljevice dođu na vlast.

Da li će biti novog plana?

Politički analitičar Anand Menon, iz britanske istraživačke grupe Changing Europe, kaže kako May ima gotovo vojničke sposobnosti.

"Kada je u pitanju Theresa May, nju izgleda ništa ne zbunjuje. Ona samo nastavlja dalje", ocjenjuje Menon.

Odlučnost Therese May ili, kako njeni oponenti vide, njena nefleksibilnost, možda neće biti prednost u situaciji koja zahtijeva promjenu plana. Premijerka ima do ponedjeljka da smisli novi plan za Brexit.

Lider Laburističke partije Jeremy Corbyn izjavio je da se neće sastati sa May sve dok se opcija o Brexitu bez sporazuma ne isključi.

May je navela da je razočarana jer se Corbyn nije sastao sa njom, ali da njihova "vrata ostaju otvorena".

Škotska ministrica Nicola Sturgeon rekla je da treba imati na umu opciju i drugog referenduma za Brexit.

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn

"Prije nego što dođe do bilo kakve pozitivne diskusije o tome kako nastaviti naprijed, vlada mora vrlo jasno i zauvijek da ukloni mogućnost katastrofe koju donosi izlazak iz EU bez dogovora, kao i cijelog haosa koji bi nastao kao rezultat", rekao je Corbyn.

May insistira da novi plan o Brexitu mora biti zasnovan na rezultatima referenduma koje prema njoj znače okončanje slobodnog kretanja radnika iz EU u Britaniju te napuštanje jedinstvenog tržišta EU i carinske unije.

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je da je odgađanje Brexita sada neizbježno.

"To je neizbježno, u bilo čemu što sada rade. Da sam ja u vladi, ja bih već razgovarao sa Evropom o uslovima produženja roka za izlazak", rekao je Blair u intervjuu za BBC radio.

Brojni poslanici vjeruju da bi "blaži" izlazak koji bi uključivao ostanak u zoni jedinstvenog tržišta ili carinskoj uniji, bio jedini plan koji bi mogao osvojiti većinu u parlamentu.

Ali bez jasne većine u parlamentu za bilo koju od alternativa, postoji rastuća šansa da bi Britanija mogla tražiti odgađanje izlaska sve dok političari rade na novom planu. Ili bi čak mogli da ostave odluku o tome na koji način izaći iz Unije glasačima koji bi ponovo izašli na referendum.

Izlazak bez dogovora

Evropski lideri se spremaju za najgoru moguću opciju, iako je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da još ima prostora za razgovore. Ona je u Berlinu rekla kako se sada čeka prijedlog premijerke May.

No poruka koju je poslala Merkel, suprotna je onoj koju je poručio francuski predsjednik Emmanuel Macron rekavši da Britanci trebaju "da sami riješe stvari, te da trebaju biti realni oko toga šta je uopće moguće".

Michel Barnier
Michel Barnier

Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Bariner rekao je da Unija ubrzava pripreme za nesređeni izlazak bez dogovora nakon što su aktivnosti parlamenta ostavile Evropu u strahu da sada više no ranije postoji rizik od neusklađenog izlaska.

Ekonomisti upozoravaju da bi nagli prekid odnosa sa EU mogao oštetiti britansku ekonomiju i izazvati haos na granicama, lukama i aerodromima.

Francuski parlament je u srijedu usvojio zakon kojim se dozvoljavaju vanredne mjere koje uključuju pojačan broj carinskih službenika, ukoliko dođe do izlaska Britanije iz Unije bez dogovora.

Sporazum Therese May osporavan je sa dubokim protivljenjem sa obje strane uključene u razgovore o položaju Britanije u Evropi.

Poslanici koji podržavaju Brexit kažu kako će sporazum ostaviti Britaniju vezanu za pravila Unije, dok poslanici naklonjeni EU zagovaraju još bliže ekonomske odnose sa Unijom.

Najsporniji dio dogovora ostaje osiguravajuća politika poznata kao "backstop" a koja je kreirana kako bi se spriječilo ponovno uvođenje granične kontrole između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU.

Uvjeravanja od strane EU lidera da je "backstop" napravljen kao privremena mjera, nisu prihvaćena kod velikog broja britanskih poslanika.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je sada na oponentima "backstopa" da pronađu alternativno rješenje "kako bi ispunili svoju obavezu i izbjegli prave granice".

Varadkar je isto tako rekao da ukoliko je vlada premijerke May voljna da promijeni neke od svojih "crvenih granica" u pregovorima, poput one o napuštanju carinske unije i jedinstvenog tržišta, onda bi se i pozicija pregovarača iz EU promijenila.

Ukoliko bi sada došlo do glasanja na referendumu o izlasku, Britanija bi odabrala ostanak u EU, sa 12 posto razlike u odnosu na raniji referendum, rezultati su ispitivanja koje je radio YouGov.

Rezultati ispitivanja koje su podijelili iz People Vote kampanje koja zagovara novi referendum, pokazali su da bi 56 posto ljudi glasalo za ostanak u EU, dok bi 44 posto i dalje glasalo za izlazak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG