Dostupni linkovi

Brazilska istraga protiv Muska zbog širenja lažnih vijesti


Vrhovni sud u Brazilu pokrenuo je 7. aprila istragu protiv Elona Muska koja se odnosi na platformu X, koja je u njegovom vlasništvu od 2022.
Vrhovni sud u Brazilu pokrenuo je 7. aprila istragu protiv Elona Muska koja se odnosi na platformu X, koja je u njegovom vlasništvu od 2022.

Brazilski državni tužilac zatražio je "hitnu regulaciju" društvenih mreža nakon što je Elon Musk zaprijetio da će se oglušiti o nalog sudije Vrhovnog suda u Brazilu da se određeni profili na njegovoj platformi X ukinu i nakon što je sudija pokrenuo istragu protiv multimilijardera.

Musk je osporio odluku sudije Alexandrea de Moraesa kojom se naređuje blokiranje određenih naloga rekavši da će X, ranije poznat kao Twitter, ukinuti sva ograničenja jer su neustavna i pozvao Moraesa da podnese ostavku.

Multimilijarder i samoproglašeni apsolutista slobode govora je ubrzo nakon kupovine platforme X krajem 2022. ublažio politiku moderiranja i vratio nekoliko ranije zabranjenih naloga. Neki desničari su pozdravili ove poteze, ali kritičari, uključujući grupe za građanska prava, tvrde da platforma ne uspijeva adekvatno kontrolisati govor mržnje i ekstremistički sadržaj, pišu svjetski mediji.

Sudska istraga

Sudija Vrhovnog suda u Brazilu naložio je 7. aprila istragu protiv Elona Muska nakon što je multimilijarder kritikovao sudiju i optužio ga za cenzuru zbog blokiranja naloga na društvenim mrežama za koje se sumnja da šire dezinformacije.

U nalogu u koji je agencija France-Presse (AFP) imala uvid, sudija Alexandre de Moraes optužio je vlasnika X za "kriminalnu instrumentalizaciju" platforme.

Sudija je rekao da se "društvena mreža X mora suzdržati od nepoštovanja sudskih naredbi, uključujući i ponovno aktiviranje naloga za koje je Vrhovni sud naredio da budu blokirani".

Moraes je, dodaje AFP, zaprijetio da će kazniti najbogatiju osobu na svijetu novčanom kaznom u iznosu od oko 20.000 dolara za svaki reaktivirani račun.

Posljednjih godina Moraes je naredio suspenziju nekoliko Twitter naloga za koje se sumnja da šire dezinformacije. "Društvene mreže nisu zemlje bez zakona", napisao je sudija velikim slovima u svom nalogu.

Musk je na X-u, počevši od subote, 6. aprila, pokrenuo seriju napada na Moraesa. "Ovaj sudija je drsko i više puta iznevjerio ustav i narod Brazila. Trebalo bi da podnese ostavku ili da bude opozvan", napisao je šef Tesle i SpaceX-a.

Kritičari, uključujući i Muska, rekli su da je Moraes dio sveobuhvatnog aparata gušenja slobode govora u Brazilu.

Moraes je, dodaje AFP, predvodio borbu protiv dezinformacija u najvećoj južnoameričkoj državi, te je posljednjih godina naredio blokiranje naloga uticajnih ličnosti na društvenim mrežama, većinom pristalica bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

Širenje laži i opstrukcija

Sudija brazilskog Vrhovnog suda u uključio je Elona Maska kao metu u tekućoj istrazi o širenju lažnih vijesti i otvorio odvojenu istragu zbog navodne opstrukcije, piše Associated Press (AP).

U svojoj odluci, sudija Alexandre de Moraes je naveo da je Musk u subotu počeo da vodi javnu "kampanju dezinformacija" u vezi sa postupcima najvišeg suda.

"Flagrantno ponašanje ometanja brazilskog pravosuđa, poticanje na zločin, javna prijetnja nepoštivanjem sudskih naloga i budući nedostatak saradnje sa platforme su činjenice koje ne poštuju suverenitet Brazila", napisao je de Moraes.

Musk će biti pod istragom zbog navodne namjerne kriminalne instrumentalizacije X-a u sklopu istrage o mreži ljudi poznatih kao digitalne milicije koje su navodno širile klevetničke lažne vijesti i prijetile sudijama Vrhovnog suda, navodi se u tekstu odluke sudije Moraesa.

Nova istraga će ispitati je li Musk bio uključen u opstrukciju, kriminalnu organizaciju i poticanje, prenosi Associated Press.

De Moraesovi branioci rekli su da su njegove odluke, iako vanredne, pravno opravdane i neophodne za čišćenje društvenih medija od lažnih vijesti, kao i za ukidanje prijetnji brazilskoj demokratiji, što je naglašeno pobunom u glavnom gradu Brazila 8. januara 2023. koja je ličila na pobunu 6. januara 2021. u američkom Kapitolu.

U subotu je Musk napisao na X-u da će platforma ukinuti sva ograničenja za blokirane račune i predvidio da će taj potez vjerovatno uticati na prihode u Brazilu i prisiliti kompaniju da zatvori svoju lokalnu kancelariju.

Kasnije je uputio korisnike u Brazilu da preuzmu VPN kako bi zadržali pristup ako X bude ugašen i napisao da će njegova platforma objaviti sve de Moraesove zahtjeve, tvrdeći da krše brazilski zakon. "Ovo su najdrakonskiji zahtjevi bilo koje države na Zemlji!" kasnije je napisao.

Brazilski ustav je, ističe AP, sastavljen nakon vojne diktature 1964-1985. i sadrži dugu listu ciljeva kojima se teži i zabrana određenih krivičnih dijela kao što su rasizam i, odnedavno, homofobija. Ali sloboda govora nije apsolutna.

Blokada platforme X?

Sudija de Moraes je postao poznat nakon svojih odluka da ograniči platforme društvenih medija u zemlji, ističe BBC dodajući da on također istražuje Bolsonara i njegove pristalice zbog njihove uloge u navodnom pokušaju državnog udara.

Bivši predsjednik je u subotu objavio snimak sastanka koji je imao s Muskom u maju 2022., ukazuje britanski javni servis dodajući da je nekoliko sati ranije, Bolsonaro također pozvao svoje pristalice da se okupe 21. aprila.

U međuvremenu, brazilski ministar komunikacija Paulo Pimenta kritikovao je Muska, objavljujući velikim slovima da "društvene mreže nisu zemlja bezakonja". "Nećemo dozvoliti nikome, bez obzira na novac i moć koju ima, da vrijeđa našu domovinu", dodao je on.

Ako X odluči ne poslušati naredbu, platforma bi mogla biti privremeno blokirana, kazala je Bruna Santos, iz neprofitne organizacije Digital Action. "Musk je djelovao da provocira brazilsko pravosuđe", rekla je ona. "Mislim da postoji realna šansa da bi X mogao biti blokiran."

Regulacija društvenih mreža

Ubrzo nakon Muskovih prvih napada na de Moraesa, brazilski državni tužilac Jorge Messias pozvao je na "hitnu regulaciju društvenih mreža", prenosi The Financial Times.

"Ne možemo živjeti u društvu u kojem milijarderi koji žive u inostranstvu kontrolišu društvene mreže i pokazuju da su spremni da krše vladavinu prava, ne poštujući sudske naredbe i prijete našim vlastima", napisao je na X, ne spominjući Muska po imenu.

Musk, milijarder vlasnik X-a, obećao je u nedjelju da će "objaviti sve što zahtijeva (sudija de Moraes) i kako ti zahtjevi krše brazilski zakon". Muskovi komentari, ukazao je Financial Times, odražavaju riječi brazilske krajnje desnice, koja je dugo optuživala Moraesa i Vrhovni sud za cenzuru i vođenje "sudske diktature".

U međuvremenu, dodaje list, platforme društvenih medija suočene su sa sve većim pritiskom da se pridržavaju novih zakona u zemljama kao što su Indija i Turska, koji od njih mogu zahtijevati da uklone sadržaj ili se suoče sa zabranama, novčanim kaznama ili zatvorom osoblja.

Kritičari tvrde da su takva pravila opresivna i da ih lideri zemalja mogu zloupotrijebiti kako bi ušutkali disidente i aktiviste.

Uprkos tome što je redovno zagovarao ideale slobode govora, Musk je ranije bio na udaru kritika zbog umirivanja zahtjeva različitih vlada za cenzuru. U skorije vrijeme, međutim, X je počeo javno objavljivati informacije o zahtjevima koje primaju.

Musk u brazilskoj politici

Muskova odluka da prkosi nalogu brazilskog suda naišla je na oduševljenje i ljutnju pojedinih političara, advokata i drugih javnih ličnosti u Brazilu tokom vikenda, naglasio je Wall Street Journal.

"Musk je imao više hrabrosti od brazilskih senatora u zalaganju za demokratiju", napisao je konzervativni brazilski kongresmen Carlos Jordy na X-u, dok je kongresmen Nikolas Ferreira pohvalio Muska kao "nezaustavljivog".

U međuvremenu, Gleisi Hoffmann, liderka ljevičarske Radničke partije predsjednika Lule, optužila je Muska da "raspaljuje krajnju desnicu" u Brazilu. "Neželjeni i uvredljivi komentari američkog milijardera Elona Muska su napad na brazilski suverenitet", napisala je na platformi X u nedjelju.

Musk se i ranije našao duboko u brazilskoj politici, ističe list, dodajući da je pred kraj Bolsonarovog mandata u maju 2022., kada je konzervativac već bio pod istragom suda zbog širenja dezinformacija, Musk posjetio Brazil kako bi najavio plan za instaliranje desetina hiljada satelita iznad amazonske prašume.

Bolsonaro je Muska nazvao "legendom slobode", rekavši da je njihov susret "početak ljubavne veze".

Od tada, mnoge Bolsonarove pristalice i konzervativni političari su pozivali Muska da mu pomogne da spriječi napore Vrhovnog suda da kontroliše društvene mreže.

Kao šef Tesle, proizvođača raketa SpaceX-a i vlasnika X-a, Musk je često u središtu političkih uticaja, globalnih agendi i korporativnih rizika, od upotrebe SpaceX-ovog satelitskog internetskog sistema u ratu u Ukrajini do loših aktera koji šire lažne ili obmanjujuće informacije o platformi X uoči izbora.

Zašto su bogati sve bogatiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG