Dostupni linkovi

Zašto je Twitter postao X?


Plava ptica je bivši a slovo X novi logo društvene mreže Twitter
Plava ptica je bivši a slovo X novi logo društvene mreže Twitter

Ptičica Larry, koja je dobila ime po legendarnom NBA košarkašu Larry Birdu više nije logo društvene mreže Twitter. Sada je to veliko stilizovano slovo X.

Vlasnik Twittera Elon Musk u nizu objava u nedelju, 24. jula najavio je iznenadno rebrendiranje kompanije. Zašto?

Ovaj potez dio je pokušaja da se vodeća platforma za društvene medije pretvori u "aplikaciju za sve". Slovom X Musk je opisivao aplikaciju koja bi mogla da kombinuje društvene medije, slanje poruka i usluge plaćanja, slično kao popularna kineska aplikacije WeChat.

Nagla promjena i izbor novog loga, dijelom je objašnjena time što Musk ima sklonost ka slovu X, koje se često pojavljivalo tokom njegove karijere.

Tesla Model X, SpaceX, čak je i nadimak Muskovog sina X.

Elon Musk i slovo X

Termin "twitovi" sa plavom pticom odlazi u prošlost jer će se objave na mreži od sada nazivati "x's", odnosno "x-ovi".

Twitter je za mnoge postao sinonim brzih vijesti ali i političko bojno polje. Kao jedna od vodećih društvenih mreža sa brojem korisnika od 230 miliona, Twitter je prešao dug put od kada je lansiran 2006. godine postavši i kompanija i brend.

Kao novi vlasnik brenda, Musk rebrendira mijenjajući naziv kompanije u X Corp.

Jedna od prvih poslovnih avantura Elona Muska bio je X.com, domen koji je pokrenut 1999. kao platforma za onlajn bankarstvo i finansijski servis. Godinu dana kasnije, Musk je bio prisiljen da odstupi sa pozicije izvršnog direktora kompanije.

"Svi su pokušali da ga odgovore od toga da kompaniju nazove po slovu X zbog seksualnih konotacija, ali njemu se to jako sviđalo i ostao je pri svojoj odluci", rekla je o domenu X.com, Ashlee Vance, autorka bestseler knjige iz 2017. godine, "Elon Musk: Tesla, SpaceX i potraga za fantastičnom budućnošću", u intervjuu za američki NPR u maju mjesecu.

Tri godine kasnije, Musk je ostvario profit od 165 miliona dolara kada je stranicu X.com, tada spojenu sa finansijskim servisom PayPal, kupio eBay.

Musk je 2017. otkupio domen X.com od PayPala, a ova stranica sada usmjerava korisnike na Twitter.

"Hvala PayPalu što mi je dozvolio da otkupim X.com! Za sada nemam planova, ali to za mene ima veliku sentimentalnu vrijednost", napisao je tada na Twitteru Musk.

Domen, X.com, bio je prvo veliko uvođenje slova X u Muskovom brendiranju poslova, ali ne i posljednji. Musk je osnivač i izvršni direktor SpaceX-a, kompanije za istraživanje svemirskih tehnologina koja se zvanično zove Space Exsploration Technilogies Corporation. Musk je ovu kompaniju osnovao 2002.

Musk je takođe suosnivač i izvršni direktor kompanije Tesla koja proizvodi električne automobile a u svom asortimanu luksuznih vozila ima i Model X. Musk vodi dizajn proizvoda, inženjerstvo i globalnu proizvodnju.

'Aplikacija za sve'

Izvršna direktorka Twittera, Linda Yaccarino napisala je kako rebrendiranje predstavlja novu, uzbudljivu priliku.

"Twitter je ostavio ogroman trag i promijenio način na koji komuniciramo", napisala je Yaccarino.

"X će biti platforma koja pruža, pa… sve", napisala je na Twitteru u nedelju Yaccarino.

Musk je u nedelju, 24. jula objavio fotografiju središta kompanije sa projekcijom novog loga, stilizovanim slovom X.

Kako piše BBC, komentator društvenih medija, Drew Benvie rekao je da "Musk punim gasom ide na sve aplikacije, ostavljajući Twitter iza sebe dok je usmjeren na uspjehe azijskih pionira kao što su WeChat i Moj".

Super aplikacije kao što je indijska PayTM ili indonežanski GoJek, već nekoliko godina su sastavni su dio svakodnevnice stanovnika ovih zemalja. Ove aplikacije omogućavaju korisnicima da plaćaju za najrazličitije usluge.

Kineski WeChat je aplikacija za slanje poruka i društvene mreže koja je evoluirala u najveću regionalnu aplikaciju u smislu usluga koje nudi i broja korisnika. Procijenjuje se da je prošle godina, samo u Kini imala 1,29 milijardi korisnika.

Upitan uspjeh instant rebrendiranja

Na Twitterovoj web stranici se navodi da je logo, plava ptica, "najprepoznatljiviji adut".

"Zato se prema tome ponašamo tako zaštitnički", dodaje se.

Suosnivač Twittera Biz Stone 2011. je rekao da je plava ptica posveta košarkaškoj zvijezdi i legendi Boston Celticsa Larryju Birdu.

Ljudi su na Twitteru žalili zbog gubitka loga, uključujući i Martina Grassera koji ga je dizajnirao 2012.

"Danas se opraštamo od ove velike plave ptice", rekao je. Kasnije je tweet podijelio Jack Dorsey, najpoznatiji suosnivač Twittera.

Stručnjakinja za društvene medije Jennifer Grygel je skeptična da Musk može da stvori inovativni Twitter što sugeriše ovakav potez rebrendiranja.

"Nisam sigurna da korisnici imaju dovoljno povjerenja u njega da će se upustiti u transfer novca preko ove aplikacije", rekla je Grygiel za NPR. Dodala je da je Musk povrijedio integritet Twittera odlukom da ukloni plavu kvačicu koja je davala kredibilitet povjerljivosti profilima, zatim time što je otpustio na hiljade radnika i ponovo dozvolio pristup problematičnim korisnicima platforme.

Jeffrey Blevins, profesor žurnalistike na Univerzitetu Cincinnati, složio se da je Musk već ranije takvim potezima užasnuo značajan broj korisnika Twittera, tako da rebranding ne može da naškodi. "Mislim da je ovo možda način da se (Twitter) pokuša spasiti uništavanjem i ponovnim stvaranjem kao nešto drugo", rekao je Blevins.

Musk ima nekoliko prepreka da bi uspješno napravio promjene u kompaniji jer bi mogao da naiđe na otpor banaka koje su mu već pozajmile milijarde dolara. Ista situacija bi mogla biti i sa privatnim investitorima koje je uvukao u ovaj poslovni dogovor, piše The New York Times, dodajući da bi to moglo da izazove zabrinutost zbog odbacivanja jednog od najprepoznatljivijih i najvidljivijih oznaka Twittera.

Kompanija se već suočila sa padom prihoda od reklama zbog zabrinutosti da je platforma postala otvorenija za problematičan sadržaj. Pored toga, suočava je sa rivalom Threads, nedavno lansiranom platformom sličnom Twitteru iza koje stoji kompanija Meta koja posjeduje Facebook.

Musk je prošlog oktobra kupio Twitter za 44 milijarde dolara i pokrenuo kontroverzne izmjene u politici kompanije koje su dovele do čestih poremećaja u radu platforme. Novi vlasnik je često upozoravao na bankrot, a u julu je objavio da kompanija i dalje ima negativan priliv novca zbog pada od 50 posto u prihodu od oglašavanja i velikih opterećenja dugom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG