Dostupni linkovi

Istraga EU protiv platforme X i navodnog širenja dezinformacija


Vijesti o istrazi koju je pokrenula Evropska unija, dolaze u trenutku kada se platforma X našla na udaru sve većih kritika.
Vijesti o istrazi koju je pokrenula Evropska unija, dolaze u trenutku kada se platforma X našla na udaru sve većih kritika.

Evropska unija je pokrenula istragu društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter, koja je u vlasništvu milijardera Elona Muska, zbog navodnog kršenja pravila vezanim za objave sadržaja nakon napada Hamasa na Izrael.

Ovo je prva istraga pod Zakonom o digitalnim uslugama (Digital Services Act, DSA), koji je stupio na snagu u novembru prošle godine i obavezuje velike onlajn platforme i pretraživače da budu angažovaniji u borbi protiv nezakonitih sadržaja i rizika po javnu bezbjednost, pišu svjetski mediji.

Prebacivanje odgovornosti na korisnike

Istraga koju je protiv društvene mreže X pokrenula Evropska unija (EU) će se fokusirati na širenje ilegalnih sadržaja na teritoriji EU, efikasnost mjera za borbu protiv manipulacije informacijama, uključujući sistem "community notes" (ili napomena za zajednicu) što je način kako ljudi na platformi X mogu da dodaju kontekst objavama, piše Reuters.

Ranije ove godine X je pokrenuo svoj funkciju "napomene a zajednicu", koja korisnicima omogućava da komentarišu objave kako bi označili lažan ili obmanjujući sadržaj, zapravo na taj način povjeravajući provjeru činjenica korisnicima, a ne posebnom timu u okviru kompanije koji preuzima te zadatke.

Istraga će takođe ispitati različite aspekte poslovanja kompanije uključujući pristup podacima koji X osigurava istraživačima. Naime, istraživači društvenih medija otkazali su, suspendovali ili promijenili više od 100 studija o X-u kao rezultat poteza koje je poduzeo njegov vlasnik Elon Musk, a koje ograničavaju pristup platformi, o čemu je agencija Reuters pisala u novembru.

"Korak koji danas poduzimamo ne proglašava X krivim za kršenje, niti zaključuje da je X zapravo prekršio DSA, već samo navodi da imamo značajne osnove za detaljnu istragu ovih područja", rekao je viši zvaničnik EU.

U saopštenju kompanije objavljenom u ponedeljak, 18. decembra, stoji da "X ostaje predan usklađenosti s DSA i sarađuje s regulatornim procesom".

X predmet prve zvanične istrage

Izvršna potpredsjednica Evropske komisije Margarethe Vestager, rekla je kako tako velike onlajn platforme predstavljaju veći rizik za društvo i zbog toga moraju da se povinuju specifičnim standardima. "Što je veći rizik koji za naše društvo predstavljaju velike platforme, specifičniji su zahtjevi DSA. Mi ozbiljno shvatamo svako kršenje naših pravila", navela je Vestager u izjavi.

Vijesti o istrazi dolaze u trenutku kada se platforma X našla na udaru sve većih kritika, piše Wall Street Journal, napominjući da kritike dolaze zbog širenja dezinformacija o konfliktu Izraela i Hamasa. Grupa Antidefamaciona liga (Anti-Defamation League) je izvijestila da je došlo do porasta antisemitskog sadržaja za 900 procenata od kada je Hamas 7. oktobra napao Izrael. Musk se i sam suočio sa kritikama jer je koristio lični profil koji ima veliki broj pratilaca da pojača antisemitske teorije.

Istraga EU je prvi službeni postupak protiv velike platforme društvenih medija prema Zakonu o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu u novembru 2022. Prema njegovim pravilima, X bi se mogao suočiti s kaznama koje bi išle do čak šest posto globalnog prihoda kompanije.

Do istrage je došlo samo nekoliko sedmica nakon što je evropski povjerenik Thierry Breton objavio da je EU kompaniji X uputila zahtjev za informacijama o tome kako se postupa u slučaju govora mržnje, nasilja i terorističkog sadržaja. Slični zahtjevi su upućeni i Meti i TikToku. Breton je takođe poslao pismo upozorenja direktno Musku, tražeći od njega odgovore da li se platforma koristi za širenje dezinformacija povezanih s napadom Hamasa.

Muskove promjene na X-u povećale rizike?

Onlajn platforme, među kojima su X, TikTok i Facebook, su sve imale probleme sa lažnim sadržajima i dezinformacijama u objavama od napada Hamasa na Izrael.

X se suočio s posebnom pažnjom zbog postupanja s takvim materijalom nakon što je ukinuo mnoge poslove vezane za moderaciju sadržaja i sigurnosnu politiku otkako je Musk prošle godine kupio kompaniju koja je tada nosila ime Twitter, napominje u tekstu Washington Post.

Iz Evropske komisije su rekli kako nemaju generalni stav o tome kako radi funkcija "community notes" na platformi X, ali da su zabrinuti zbog načina na koji ova opcija funkcioniše u EU, uključujući mogućnosti da daje odgovarajuću moderaciju sadržaja na različitim evropskim jezicima.

Blok je rekao da takođe razmatra da li način na koji se plave kvačice koriste na platformi može da navede na krive zaključke. Te kvačice prethodno su bile rezervisane za korisnike koje je Twitter smatrao autentičnim i značajnim, ali sada su vezane za pretplatničke račune, što je promjena koja je uvedena nakon što je Musk kupio platformu.

Nastavlja se prikupljanje dokaza

Musk je na platformi nakon preuzimanja ukinuo sistem verifikacije visokoprofilnih korisnika i prebacio plavu kvačicu za pretplatničke profile. Rebrendirao je kompaniju X sa amabicijom da je pretvori u multiservis koji će uključivati verifikaciju identiteta i transakcije plaćanja, po uzoru na kinesku aplikaciju WeChat, piše France24.

U novembru je Musk uvrijedio oglašivače koji su napustili njegovu platformu i proglasio objavu koja zastupa antisemitsku teoriju zavjere kao "apsolutnu istinu".

Za ozbiljna i ponovljena kršenja, EU može da zabrani rad platforme u bloku od 27 zemalja. Komisija je rekla da će, u okviru službene istrage protiv X, sada "nastaviti prikupljati dokaze, na primjer slanjem dodatnih zahtjeva za informacijama, obavljanjem razgovora ili inspekcije". Ne postoji rok za okončanje postupka.

Različito regulisanje internet sadržaja u SAD i EU

Po pisanju New York Timesa, istraga u prvi plan ističe glavne razlike između Sjedinjenih Država i Evrope u politikama koje se tiču interneta. Dok su objave na internetu uveliko neregulisane u Sjedinjenim Državama što je rezultat zaštite slobode govora, evropske vlade, iz istorijskih i kulturnih razloga nameću više ograničenja u vezi govora mržnje, poticanja nasilja i drugog štetnog materijala.

Zakon o digitalnim uslugama je pokušaj Evropske unije da obaveže kompanije da uspostave procedure i budu usklađene sa pravilima koja se odnose na sadržaje na internetu.

Istraga platforme X će značiti intervjuisanje vanjskih grupa i traganje za dokazima koje sama platforma treba da ispostavi.

Kada je Musk preuzeo kontrolu nad platformom, raspustio je njeno vijeće za povjerenje i sigurnost, promijenio praksu moderisanja sadržaja i pozvao veliki broj zabranjenih korisnika natrag na platformu. Od tada je objavljeno na desetine studija koje ukazuju na gotovo trenutni porast antisemitskog sadržaja i objava s govorom mržnje.

Institut za strateški dijalog, neprofitna organizacija usmjerena na praćenje ekstremizma i dezinformacija, otkrio je da su se antisemitski postovi na engleskom jeziku više nego udvostručili na platformi X nakon što ju je preuzeo Musk. Evropska komisija je otkrila da je angažman profila koji podržavaju Kremlj porastao za 36 posto početkom ove godine nakon što je Musk ukinuo mjere ograničenja.

A kako su ovog ljeta širom svijeta bilježene prirodne katastrofe, dezinformacije o klimi su se masovno proširile na X-u. Ljestvica koja evaluiše rad kompanija društvenih medija dodijelila je X-u jedan bod od mogućih 21 za rad u odbrani od neistinitih informacija koje se odnose na klimu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG