Dostupni linkovi

Zemlje sa najvećim prašumama sveta dogovorile savez za njihovo očuvanje


Amazon u blizini brazilskog grada Santarema, arhivska fotografija
Amazon u blizini brazilskog grada Santarema, arhivska fotografija

Tri države sa najvećim prašumama na svetu, Brazil, Demokratska Republika Kongo i Indonezija u ponedeljak su zvanično pokrenule partnerstvo za saradnju na očuvanju šuma nakon decenije neprekidnih pregovora o trilateralnom savezu.

Rojters je u avgustu izvestio da će Luiz Inasio Lula da Silva, izabran za predsednika Brazila krajem oktobra, tražiti partnerstvo sa dve druge nacije koje imaju najveće prašume kako bi izvršio pritisak na bogati svet da finansira njihovo očuvanje.

Brzo uništavanje prašuma, koje kroz svoju gustu vegetaciju služe za smanjenje ugljenika, oslobađa ugljen-dioksid koji zagreva planetu, ugrožavajući globalne ciljeve za usporavanje klimatskih promena.

Obnavljanje prethodno uništenih šuma smanjuje emisiju gasova staklene bašte koji su već u atmosferi.

Predstavnici tri zemlje, na čijim površinama se nalazi 52 odsto svetske tropske prašume, potpisali su zajedničku izjavu na pregovorima u Indoneziji uoči Samita G20, odnosno Grupe 20 industrijalizovanih nacija, koji počinje u utorak.

„Saradnja jug-jug - Brazil, Indonezija, DRC - je veoma prirodna," rekla je ministarka za životnu sredinu Demokratske Republike Kongo Eve Bazaiba pre potpisivanja. „Imamo iste izazove, istu priliku da budemo rešenje za klimatske promene."

U sporazumu je alijansa navela da zemlje treba da budu plaćene za smanjenje krčenja šuma. Zemlje će takođe raditi na pregovorima o „novom održivom mehanizmu finansiranja“ kako bi pomogli zemljama u razvoju da očuvaju svoj biodiverzitet, kao i na povećanju finansiranja kroz REDD+ program Ujedinjenih nacija za smanjenje krčenja šuma.

Pregovori G20 poklapaju se sa drugom i poslednjom nedeljom klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP27 u Egiptu, gde je Lulina savetnica za životnu sredinu Izabela Tejšeira rekla da će Brazil nastojati da u partnerstvo uključi druge zemlje u basenu Amazona, koji obuhvata devet zemalja.

"Šume su važne, priroda je važna. I verujem da bez zaštite Amazona ne možemo imati klimatsku bezbednost", rekla je Teišeira, koja je bila ministarka životne sredine pod Lulom tokom prethodnog predsedničkog mandata koji je završio 2010. godine.

„Verujem da Brazil treba da promoviše udruživanje sa drugim zemljama. Do sada su razgovori o alijansi za zaštitu prašuma propali zbog 'institucionalnih poteškoća'", rekla je Teikeira.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je sastanak tri zemlje na prošlogodišnjem samitu o klimi u Glazgovu bio uvod u razgovore koji su postigli cilj u poslednjim nedeljama predsednikovanja desničara Žaira Bolsonara pre nego što Lula preuzme dužnost 1. januara.

XS
SM
MD
LG