Dostupni linkovi

Velike naftne kompanije da plate za klimatske promene, zahteva deo zemalja na COP27


 Samit o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija u Šarm el Šeiku, u Egiptu, 6. novembar 2022.
Samit o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija u Šarm el Šeiku, u Egiptu, 6. novembar 2022.

Lideri zemalja u razvoju kritikovali su bogate vlade i naftne kompanije zbog pokretanja globalnog zagrevanja, koristeći učešće na klimatskom samitu COP27 u Egiptu da zahtevaju da se plati za štetu koju nanose njihovim ekonomijama.

Male ostrvske države koje su već pogođene sve jačim okeanskim olujama i porastom nivoa mora pozvale su naftne kompanije da isplate neke od svojih ogromnih nedavnih profita, dok su afričke države u razvoju zahtevale više međunarodnih fondova, prenosi agencija Rojters.

„Industrija nafte i gasa nastavlja da zarađuje skoro tri milijarde američkih dolara dnevno“, rekao je Gaston Braun, premijer Antigve, govoreći na konferenciji u ime Alijanse malih ostrvskih država.

„Krajnje je vreme da se ove kompanije nateraju da plate globalni porez na ugljenik na svoj profit kao izvor finansiranja gubitaka i štete“, rekao je i dodao:

„Dok oni profitiraju, planeta gori."

Komentari su pokazali napetost u međunarodnim pregovorima o klimi između bogatih i siromašnih država, dok su delegati prisustvovali drugom danu dvonedeljne konferencije u primorskom letovalištu Šarm el Šeik, navodi Rojters.

Predsednik Senegala Meki Sal rekao je na konferenciji da je zemljama u razvoju u Africi potrebno povećano finansiranje za prilagođavanje pogoršanim klimatskim promenama, i da će se odupreti pozivima na hitan prelazak sa fosilnih goriva koja bi mogla da potkopaju njihov ekonomski rast.

„Da budemo jasni, mi se zalažemo za smanjenje emisije gasova. Ali mi Afrikanci ne možemo da prihvatimo da se naši vitalni interesi ignorišu“, rekao je on.

'Brzo preusmeravanje novca za rat, sporo za klimu'

Predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je da zapadne vlade brzo preusmeravaju milijarde dolara na rat u Ukrajini, ali sporo to rade kad su u pitanju klimatske promene.

„Dvostruki standardi su neprihvatljivi“, rekao je on.

„Nije tajna da je finansiranje za klimu promašilo cilj... Kako mnoge razvijene zemlje smatraju da je prikladno da sačekaju svoje doprinose za finansiranje klime, ove zemlje su takođe bile na obe strane ukrajinskog rata i izgledalo je da nemaju nikakvih problema da troše novac za rat“.

Desetine drugih šefova država i vlada trebalo je da govore u utorak, ali mnogi od najvećih svetskih zagađivača - uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Indiju - nisu bili na rasporedu za taj dan.

Američki predsednik Džo Bajden stiže tek sledeće nedelje, ali je njegova delegacija otvorila svoj paviljon na mestu održavanja COP27 u utorak, a specijalni izaslanik Džon Keri je bio u obilasku.

Domaćin konferencije Egipat se u međuvremenu suočio sa kritikama aktivista za ljudska prava zbog zatvaranja egipatsko-britanskog blogera Alaa Abd el Fataha.

Abd el Fatah je postao poznat tokom pobune u Egiptu 2011. godine, ali je od tada većinu vremena bio u pritvoru i sada štrajkuje glađu.

Vlada egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija se nadala da će joj organizacija konferencije COP27 dati jači međunarodni legitimitet u vreme kada ekonomija te zemlje usporava, ocenjuje Rojters.

XS
SM
MD
LG