Dostupni linkovi

Tužilac o ubistvu Ćuruvije: Marković nalogodavac, Legija doveo do osumnjičenih


Miljko Radisavljević i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare govore o ubistvu Slavka Ćuruvije, 14. januar 2014.
Miljko Radisavljević i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare govore o ubistvu Slavka Ćuruvije, 14. januar 2014.
Posle 14 godina počinje da se odmotava klupko oko ubistva novinara, vlasnika i urednika listova „Dnevni telegraf“ i Evropljanin Slavka Ćuruvije.

Zvanično je saopšteno da su za Ćuruvijino ubistvo osumnjičeni nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji služi zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora zbog političkih ubistava i bivši pripadnici DB-a Ratko Romić i Milan Radonjić, kao i Miroslav Kurak – koji je trenutno nedostupan pravosudnim organima u Srbiji – obelodanio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

„Kao i u slučaju Stambolić i u slučajevima Budva i Ibarska magistrala, prema sadašnjim saznanjima kojima raspolažemo, motiv je i u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije politika. Ne isključujem mogućnost da ćemo u toku istrage doći do još nekih motiva, možda ličnih – ali je u ovom trenutku dominantan politički motiv. Direktni nalogodovac je prema našim saznanjima kojima raspolažemo Radomir Marković. Da li ćemo saznati u toku istrage da je bilo još nekih nalogodavaca ili onih čije je naloge sam Marković izvršavao? Hajde da sačekamo da se završi istraga, pa ćemo onda o tome da razgovaramo"
, kazao je Radisavljević.

Iskorak u rešavanju slučaja ubistva novinara koji je toliko godina tapkao u mestu, što je i doprinelo privođenju dvojice bivših pripadnika DB-a Romića i Radonjića bilo je svedočenje Milorada Ulemeka Legije, osuđenog na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Tužilac Radisavljević tvrdi da je njegovo svedočenje bilo bezuslovno i da za to nije tražio, niti dobio bilo kakve privilegije.
Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija

"Došli smo do svedoka koji je odlučio da progovori i iznese svoja saznanja o ovom događaju. Radi se o osobi koja je akter mnogih događaja iz tih vremena – Miloradu Ulemeku. On je odlučio da progovori i iznese saznanja o ovom ubistvu. Moram da istaknem da je svedočenje bilo bezuslovno. Nikakve benefite, niti je tražio, niti je dobio. Govorio je vrlo detaljno o svojim saznanjima o ovom događaju", naglasio je tužilac za organizovani kriminal.

Osim Ulemeka, kao ključne svedoke u dosadašnjem toku predistražnih radnji koje su dovele do toga da Marković i Kurak budu osumnjičeni za ubistvo Slavka Ćuruvije, a Romić i Radonjić uhapšeni u utorak, nadležni – konkretno vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je u vreme Ćuruvijinog ubistva bio ministar u saveznoj Vladi, pominje još dve osobe kojima nije želeo da otkriva imena.

„Postoji još dvoje svedoka o kojima poimenično u ovom trenutku ne možemo da govorimo koji su takođe potvrdili priču. Dakle, potpuno je jasno da je tužilac posle 14 godina shvatio da ima dovoljno materijala u rukama da u trenutku kada je došlo do više žive reči sa razlilitih strana koje nedvosmisleno potvrđuju zločinačku ulogu dela države i pojedinaca koji su tobože u ime države takav zločin izvršili. Ne verujem da je neko namerno ometao ovu istragu, u javnosti su uostalom bili poznati detalji praćenja gospodina Ćuruvije, na nekih 25 do 30 sekundi je sve prekinuto, ali nedostajao je tužiocu taj detalj da neko potvrdi da je negde čuo i negde video ko su bili izvršioci i nalogodavci.“

Vučić i Radisavljević nisu želeli da govore o tome da li je i Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića, protiv koje je odmah posle ubistva Slavka Ćuruvije 1999. njegova porodica podnela krivičnu prijavu, umešana u taj zločin. Naveli su samo da se tužilaštvo bavi dokazima i da treba sačekati okončanje istrage.

„Vi ćete razumeti da ja o sadržini iskaza koje sam dobio od svedoka neću govoriti. Mislim da sam dovoljno rekao, ako sam kandidovao još neke motive kao moguće motive ovog zločina. Uvažavam vašu radoznalost da saznate više o da saznate više o samim motivima, ali verujte u ovom trenutku kao tužilac bio bi krajnje neprofesionalan ako bi bilo šta više od toga rekao“, rekao je Radisavljević.

U odgovoru na naše pitanje o eventualnoj umešanosti Mirjane Marković vicepremijer Vučić je rekao da se nadležni trenutno bave dokazima koje imaju u rukama:

„Čekajte da se završi istraga. Prvi but bih rekao da je tužilac gotovo uveren da će da li do kraja februara ili početka marta moći da podiže optužnicu“.

Iskorak u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije ipak je samo jedan pomak u odnosu na još nerasvetljene zločine u kojima su stradali novinari Dada Vujasinović i Milan Pantić. I njihova žrtva na pravdu čeka nedopustivo dugo – u slučaju novinarke Duge još od davne 1994, dok misterija Pantićevog ubistva traje već 13 godina.

Važan dan za novinarstvo

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, rekao je za RSE da je prethodnih godina prikupljeno puno dokaza i materijala u “Slučaju Ćuruvija”, ali da je očigledno da je tužilaštvo konačno došlo do ključnih dokaza.

“Danas je veoma važan dan za vladavinu prava u Srbiji i podsećanje da nijedan zločin nikada ne bi smeo ostati nekažnjen. Ovo je i veoma važan dan za novinarstvo jer se ozbiljnim pritiskom medija, i uz političku volju, došlo do toga da može da bude razrešen slučaj Slavka Ćuruvije. Ali se mora nastaviti intenzivan rad i na ostalim nerasvetljenim slučajevima.”

RSE: Zbog čega ranije nisu bile otkrivene ubice Slavka Ćuruvije?

“Postoji čitav niz razloga, ali je možda najuočljiviji nedostatak političke i društvene volje da se objedine snage za rešavanje tog slučaja. Puno vremena je prošlo i svaka godina donosila je sve veće probleme za otkrivanje ubica Slavka Ćuruvije. Imam utisak da je do sada veoma često ad hoc rađeno. Na nekoliko meseci ili godina, pa se onda prelazilo na neke druge teme ili oblasti koje su bile politički kurentnije. Sada smo skupili medije, policiju, Bezbednosno informativnu agenciju i političare da zajedničkim snagama doprinesu da se rasvetli ovaj slučaj. Sada je tužilaštvo u prvom planu, ono je vodilo istragu, i nadam se da ćemo ubrzo zvanično saznati sve detalje ubistva Slavka Ćuruvije.”

Trojica od četvorice osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije do sada su bili na slobodi. Radomir Marković (68) služi maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog organizovanja političkih ubistava u vreme vlasti Slobodana Miloševića. Milanu Radonjiću (54) ponovo se sudi zbog pokušaja ubistva političara Vuka Draškovića u Budvi, nakon što je poništena prva presuda kojom je osuđen na osam godina zatvora.

Pred sudom u istom slučaju je i Ratko Romić (51) kom je poništena prvostepena presuda od sedam godina zatvora. Miroslav Kurak (43) posle zvaničnih najava 2006. godine da će biti okončana istraga za ubistvo Slavka Ćuruvije iz Srbije je otišao u Tanzaniju gde organizuje safari i lov na afričke divlje životinje.

Slavko Ćuruvija ubijen je u nedelju na Uskrs 11. aprila 1999. godine u vreme NATO intervencije na SR Jugoslaviju. Nakon što su ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici u centru Beograda, u njega ispalili 17 metaka napadači su nestali bez traga.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG