Dostupni linkovi

Bošnjak: Sarajevska parada za potvrdu LGBTI prava


Protest u Sarajevu za LGBTI prava, maj 2017.
Protest u Sarajevu za LGBTI prava, maj 2017.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega u Sarajevu još uvijek nije održana Parada ponosa uz podršku vlasti kao što je to slučaj u drugim glavnim gradovima u regionu.

  • Šetnja

Tačno je da u Sarajevu nije organizovana Povorka ponosa na način na koji je to urađeno u zemljama regiona, uz prethodnu najavu, policijsko obezbjeđenje i prisustvo aktivista_kinja iz susjednih država i Evrope, te prisustvo političara_ki, medija i predstavnika_ca institucija.

Međutim, u Sarajevu je itekako prisutan ulični LGBTI aktivizam, performansi, protesti, festivali, a 2016. godine desila i spontana protestna šetnja LGBTI aktivista i aktivistkinja.

  • Javni prostor

Spontana šetnja koja je u medijima nazvana nultim sarajevskim prajdom nastala je upravo iz pobuda iz kojih su nastajale prve parade/povorke ponosa, iz potrebe da LGBTI osobe pokažu da postoje, ukažu na probleme s kojima se suočavaju i zatraže zaštitu svojih ljudskih prava i ravnopravnost.

Ova šetnja bila je neplanirana, nije bila prijavljena ni policiji, niti su na njoj sudjelovali predstavnici_ce institucija i međnarodne zajednice već je bila spontani protest LGBTI građana_ki BiH koji_e su odlučili_e da na taj način zauzmu javni prostor u kojem su inače izloženi diskriminaciji i nasilju i u kojem im, da pitate većinu građana_ki BiH, ne bi trebalo biti mjesta.

  • Protest

Takođe, ove godine, Sarajevski otvoreni centar je planirao i protestni marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije – što je u svojoj suštini povorka ponosa, međutim pokazalo se da pojedine institucije još uvijek nisu voljne omogućiti uživanje prava na slobodu okupljanja svojim LGBTI građanima_kama, te da su spremnr iskoristiti sve moguće administrativne začkoljice da ih u tome spriječe, što je de facto zabrana protestne šetnje.

Umjesto toga, protestvovali_e smo ispred zgrade Vlade kantona Sarajevo.

  • Ravnopravno društvo

Povorka ponosa nije spektakl za cijelo društvo niti joj je to svrha. Takođe nije nešto što se samo treba “skinuti sa dnevnog reda” i organizovati bez odgovarajuće podrške institucija koje moraju osigurati sigurnost svih učesnika_ca.

Povorka ponosa je protest, platforma za borbu za ljudska prava lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba. Ona predstavlja način da jedna zajednica koju društvo nasilno gura “u ormar”, u nevidljivost, pokaže da postoji, da je značajan dio jednog društva i da neće dozvoliti da ponovo bude potlačena. Kao takva, može se smatrati da se već i održala u Sarajevu.

Međutim, održavanje povorke ponosa slične onima koje se održavaju u regionu, svakako se može očekivati u narednim godinama i u BiH, jer ova borba za prava LGBTI osoba, nije samo borba LGBTI aktivista i aktivistkinja nego i roditelja, braće i sestara, porodica i prijatelja_ica LGBTI osoba koji ih prihvataju, svih saveznika_ca i svih građana_ki BiH koji_e žele graditi inkluzivno i ravnopravno društvo za sve, uz adekvatnu podršku institucija.

  • ‘Izlazak iz ormara’

Borba za ravnopravnost i vidljivost LGBTI osoba u BiH vodi se i na druge načine, koji često, nažalost nisu zanimljivi medijima na način na koji je to povorka ponosa, ali nikako nisu manje bitni.

Danas se obilježava međunarodni coming out dan ili dan izlaska iz ormara, i tim povodom Sarajevski otvoreni centar je objavio video sa pričama LGBTI osoba iz BiH.

XS
SM
MD
LG