Dostupni linkovi

Bošnjaci povukli veto u Vijeću naroda RS zbog zakona koje je poništio OHR


Iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS tvrde da sporni zakoni "više ne postoje" (arhivska fotografija)
Iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS tvrde da sporni zakoni "više ne postoje" (arhivska fotografija)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) povukao je svoj veto na zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom entitetu, kao i na zakonske izmjene kojima se odluke visokog predstavnika više ne objavljuju u RS, jer ih je visoki predstavnik u BiH poništio, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tom klubu.

To je odlučeno na sjednici ovog zakonodavnog tijela u utorak, 4. jula.

Njihovo stupanje na snagu je spriječio visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), svojim odlukama od 1. jula, te u potpunosti obustavio zakonodavni postupak.

Schmidt: Sve opcije su na stolu, bonske ovlasti na raspolaganju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Prema uobičajenoj zakonodavnoj proceduri, zakoni ukoliko dobiju potvrdu u Vijeću naroda idu na potpisivanje predsjedniku RS, nakon čega se objavljuju u entitetskom Službenom glasniku i trebalo bi da stupe na snagu.

Adil Osmanović, delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS, za RSE je rekao da je visoki predstavnik sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su njegove odluke obavezujuće.

"Nakon što je visoki predstavnik ukinuo i jedan i drugi zakon, mi smo onda u skladu sa tim donijeli odluku da faktički obustavljamo pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, jer ti više zakoni ne postoje. Ne bismo željeli više uopšte da učestvujemo u tome", istakao je Osmanović.

Za ovu odluku je glasalo pet delegata, dva su bila protiv, a jedan odsutan.

Vijeće naroda je svojevrsan kontrolni organ Narodne skupštine Republike Srpske, koji se sastoji iz klubova srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i kluba delegata iz reda ostalih naroda u BiH.

U roku od sedam dana nakon usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS, klubovi u Vijeću ima obavezu da se oglase – da li će po pitanju određenih zakona pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ili ne, pojašnjava Osmanović.

Ukoliko proces bude pokrenut, zakon ide na Zajedničku komisiju NSRS i Vijeća naroda. Ukoliko se ona ne usaglasi oko zakona, konačnu odluku donosi Ustavni sud RS.

Milorad Dodik, trenutni predsjednik RS i jedan od pokretača spornih zakonskih inicijativa, ranije je rekao da ovaj bh. entitet neće prihvatiti Šmitove odluke.

Zvaničnici iz RS na čelu sa Dodikom osporavaju legitimitet Šmita, jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija. Druge zemlje su rekle da za to nije ni bilo potrebe.

Zakonom, koji je Narodna skupština RS usvojila 27. jula, odluke državnog Ustavnog suda neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji tog entiteta dok Parlament Bosne i Hercegovine ne donese Zakon o Ustavnom sudu.

Narodna skupština RS je ranije usvojila zakonske izmjene koje podrazumijevaju da se odluke visokog predstavnika u BiH više neće objavljivati u Službenom glasniku, što je u RS uslov da na snagu stupi neki zakon ili da odluka postane važeća.

XS
SM
MD
LG