Dostupni linkovi

Akcija 'Bosnalijek': Uhapšene dvije osobe, pretresi na više lokacija u BiH


Policija ispred kuće direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, 6. decembar, 2021.
Policija ispred kuće direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, 6. decembar, 2021.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 6. decembra, uhapsili su dvije osobe i pretresli više lokacija zbog sumnje na koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu u predmetu "Bosnalijek".

"Policijski službenici SIPA-e realizirali su aktivnosti koje se odnose na pretrese stambenih objekata fizičkih osoba na četiri lokacije, kao i pretrese poslovnih objekata pravnih osoba na pet lokacija na području Sarajeva i Konjica", saopćila je SIPA.

U saopćenju se navodi kako su uhapšene osobe sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Također, u okviru navedenih aktivnosti uručeni su pozivi za pet osumnjičenih osoba, koja se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e, gdje će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima. Aktivnosti policijskih službenika još su u toku.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) saopćeno je da se pretresi i hapšenja u više bh. gradova izvode po nalogu ove institucije.

Kompanija Bosnalijek je najveći industrijski proizvođač lijekova u BiH.

U okviru akcije "Bosnalijek" policija je u ponedjeljak bila i ispred kuće direktora kompanije Nedima Uzunovića.

"Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu", saopćili su rnaije u toku dana iz Tužiteljstva.

U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja s partnerskim institucijama više država.

Oglasili su se i iz Bosnalijeka: "Vezano za istražne radnje koje se provode u kompaniji Bosnalijek, ovim putem ističemo da u potpunosti stojimo na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim organima u Bosni i Hercegovini".

Između ostalog se navodi da je "takav odnos potvrđen je i ranije jer je u više navrata u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija i osigurana potpuna saradnja sa svim istražnim i kontrolnim organima".

Kompanija Bosnalijek je i ranije bila predmet istrage kada su 2015. godine uhapšeni čelnici ove kompanije.

Suđenje u ovom predmetu i dalje traje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, optuženi su i Šefik Handžić, Hasan Šepo, Aida Selvić i Jasmin Šepo.

Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem farmaceutske kompanije Bosnalijek i poslovnim aranžmanima s drugim firmama.

XS
SM
MD
LG