Dostupni linkovi

Panamski dokumenti: Na listi direktor Bosnalijeka i bivši ambasador


Međunarodni konzorcij novinara-istražitelja objavio je nova imena koja se nalaze u takozvanim Panamskim dokumentima, a od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine među kojima i jedna kompanija – Alumina iz Zvornika.

Lista još nije konačna, a objavljivanje još nekih zvučnih imena očekuje se uskoro.

Svoj put na listu offshore vlasnika a koji se pojavljuju u Panamskim dokumentima našao je i direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović, kompanije čiji je suvlasnik i Vlada Federacije BiH.

Uzunović je bio predstavnik Bosnalijeka u Rusiji, a smijenio ga je bivši direktor kompanije Edin Arslanagić zbog navodne pronevjere u iznosu od tri miliona eura.

"On se pojavljuje kao vlasnik i direktor firme 'Seretta Investments Limited' osnovana je u januaru 2009. godine na Britanskim djevičanskim ostrvima. Firma je još uvijek aktivna i vlasnik je firma u BiH koja se zove 'Seretta Investing' i direktor te firme je Uzunovićeva žena. Taj slučaj je veoma zanimljiv jer u vrijeme dok je on bio direktor predstavništva 'Bosnalijeka' u Rusiji su sklapani ugovori koji su bili bez popratne dokumentacije. Također revizori su pronašli i čitav niz sumnjivih transakcija", kaže Miranda Patrucić, regionalna urednica Projekta za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OOCRP-a, međunarodnog konzorcija novinara-istraživača.

U povodu objave navoda OOCRP, oglasio se i Uzunović koji je za novinsku agenciju Fena kazao kako offshore poslovanja nisu nelegalna, te da je sve radio po zakonu.

Njegova kompanija, tvrdi Uzunović, s Bosnalijekom nije imala bilo kakav poslovni odnos.

Podsjetimo, revizorska kuća koju je svojevremeno angažovala kompanija Bosnalijek kako bi kontrolisala poslovanje predstavništava u svijetu utvrdila je da postoje sumnjivi ugovori koje je Uzunović sklapao s fiktivnim partnerima, a koji su teški milione. Interesantan je i detalj da je Uzunovićeva offshore kompanija registrirana preko ruskog partnera Unitrust corporate services.

Nakon što je Haden grupacija iz Luxemburga preuzela Bosnalijek Uzunović se vratio u Bosnalijek, ovaj put na čelo kompanije, a nije tajna da je dobar prijatelj sa bivšim premijerom federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Na ovu poziciju došao je nakon što je otkrivena afera njegovog prethodnika Arslanagića koja je potresla BiH i završila optužnicom i sudskim postupkom teškim milione.

Njegovo imenovanje nije proteklo bez skandala, a bivši ministar industrije, energije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Erdal Trhulj.

Za magazin Žurnal Trhulj je kazao: "Konkretno, Nedim Uzunović, koji je sedam godina bio direktor predstavništva u Rusiji, je na jedan način koji je van zdravog razuma provalio u kancelarije iako nije u radnom odnosu i iako nigdje nije upisan i otuđio pečate, upravlja kompanijom, vrši nabavke za kompaniju..."

Još jedno zanimljivo ime sa liste je bivši ambasador BiH u Kini Amel Kovačević, navodi Patrucić.

"On je u oktobru 2013. registrovao firmu na Samoi i ona se zvala Green Energy Group Limited. Prema internoj korenspondenciji Mossac Fonseca bavila se sklapanjem ugovora u energentskom sektoru u BiH. On je, istovremeno u svojoj biografiji naveo kako je bio konsultant na energetskim projektima u BiH", navodi Patrucić.

Kovačević je medijima potvrdio da je sa Edinom Smajićem iz radoznalosti dok su bili na putu u Maleziji odlučio iz znatiželje otići u Hong Kong i da usput osnuje firmu. Osnovao ju je nakon isteka mandata, a ona navodno nikada nije zaživjela.

Kompanija Alumina iz Zvornika još je jedna u nizu za koju se i prije pojave pamanskih dokumenata vežu afere. Ona je povezana sa poslovanjem fabrike glinice Birač, a koju je litvanski investitor, UKIO grupa oštetio za višemilionski iznos, ostavivši firmu u dugovima.

Ekonomska analitičarka, Svetlana Cenić, kaže kako nije nimalo čudno što su na listi imena iz BiH, imajući u vidu sve silne afere, ali i imovinu čije je porijeklo upitno.

Svetlana Cenić
Svetlana Cenić

"Pre svega, ovdje nikom nije u interesu da se to otkrije. Mi, kao ti koji se hvalimo da smo slobodarski i ponosni narodi, najmanje imamo ponosa i dostojanstva i najviše se klanjamo onome ko je najviše ukrao ili najviše oprao, ili kako god hoćete. Pranje para i krađa – na isto se svodi, samo je lepši izraz. A to, kome je u interesu da se otkrije – pa evo, radi već i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) neke stvari koje su bile nezamislive – da će ući u naše banke i otkriti da se, recimo, preko Bobar banke jedno 1.004 subjekta pominju, za koje su se prale pare. Uopšte ne razumem, moje čuđenje je veće od čuđenja mase da se takve stvari dešavaju. Ja se čudim nekome ko se čudi, a čitavo vreme gleda kako se ni iz čega stvaraju odjednom ogromna bogatstva, vile, a prijavi se platica od 1.000 maraka", navodi Cenić.

Još jedan zvorničanin, Vid Jakšić, je našao svoj put do poreskih rajeva. On je 2004. registrirao uz pomoć ruskih porednika firmu PostMet, koja je radila pet godina.

Nema podataka u kojoj je poreskoj oazi Jakšić djelovao, ali ruski posrednik preko kojeg je radio, bio je baziran na Sejšele i Britanska djevičanska ostrva.

XS
SM
MD
LG