Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene u aferi Bosnalijek


Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu Sarajevo određivanje pritvora za devet osoba uhapšenih u vezi sa slučajem Bosnalijek.

Tužioci su naveli kako postoji opasnost da će osumnjičeni napustiti državu, utjecati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Branitelji Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Bojana Kebe, Samira Telibečorevića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe kazali su da Tužilaštvo KS provodi istragu već sedam godina u ovom predmetu te da žele na taj način prezentovati javnosti kako "nešto rade".

Istakli su da se svi njihovi dokazi temelje na izjavama iz 2013. i 2014. godine, a samo je jedna izjava iz 2015. godine.

Tužilaštvo KS je navelo da su Arslanagići, tj. Edin i Amar, kriminalnim radnjama u Bosnalijeku stekli višemilionsko bogatstvo, te da se u njihovom vlasništvu nalazi kluća u SAD-u, objekat Bombon, stan na atraktivnoj lokaciji u centru Sarajeva, te skupocjena vozila kao što je Prosche.

Arslanagić i ostali se terete da su prebacivali novac iz Bosnalijeka na račune privatnih firmi. Novac je zatim bio preusmjeravan na njihove lične račune.

Sve ove osobe uhapšene su akciji Buyer, kojoj je prethodila višemjesečna kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo zbog kojih je ova kompanija, ali i budžeti FBiH i Kantona Sarajevo oštećeni za milionske novčane iznose.

XS
SM
MD
LG