Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija u RS-u smatra da se strane države miješaju u unutrašnja pitanja BiH


Zgrada Vlade bh. entiteta Republika Srpska u Banjaluci (Arhivska fotografija)
Zgrada Vlade bh. entiteta Republika Srpska u Banjaluci (Arhivska fotografija)

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izrazio je zabrinutost u ime vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska (RS) zbog mogućnosti da međunarodne snage prisutne u Bosni i Hercegovini (BiH) obavljaju određene aktivnosti kao što su hapšenja ili neke druge nasilne radnje.

To je rečeno na sastanku predstavnika partija vladajuće većine u RS-u, u četvrtak, 14. aprila.

Po mišljenju Đokića, međunarodne snage trebaju obavljati aktivnosti u okviru svog definisanog mandata.

Kazao je da bi u narednom periodu trebalo pozvati sve političke partije u RS-u da potpišu zajedničku izjavu kojom bi osudile miješanje ambasada bilo koje države u unutrašnja pitanja u BiH.

"To je najbolji način da zaštitimo politički integritet naše države i nas koji ovdje živimo, jer mi imamo pravo na slobodan izbor svojih politika", rekao je Đokić novinarima nakon sastanka.

Istakao je da vladajuća koalicija ostaje pri tome da institucije u RS-u primjenjuju Zakon o nepokretnoj imovini, čiju primjenu očekuju od nadležnih organa.

U Službenom glasniku RS-a 5. aprila objavljen je Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Prema tekstu Zakona, predviđeno je njegovo stupanje na snagu osam dana nakon objave u Službenom glasniku RS-a.

Međutim, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je 12. aprila, upotrijebivši Bonske ovlasti, taj Ukaz predsjednice RS-a Željke stavio van snage, do odluke Ustavnog suda BiH.

Predstavnici vladajuće koalicije su na sastanku u Banjaluci, između ostalog, naglasili da žale zbog toga što nije postignuto jedinstvo u Narodnoj skupštini RS-a kada je riječ o odlukama Predsjedništva BiH na koje je član Predsjedništva Milorad Dodik uložio veto.

Riječ je o odlukama usvojenim bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 31. marta, koje su sporne za Dodika jer ih smatra štetnim po vitalne interese RS-a.

Dvije tačke tiču se Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a radi se o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

Ostale tri tačke vezane su za ocjenjivanje pismenosti đaka u školama u BiH.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, koji je takođe prisustvovao sastanku, rekao je da je miješanje stranih zemalja u unutrašnja pitanja BiH enormno.

"To je samo dokaz da je BiH zemlja protektorata", istakao je Dodik.

Poručio je da je potrebno pažljivo pratiti ko se kako ponaša u ovom vremenu, jer, kako je rekao, "ovo nije politička borba, već borba za egzistenciju".

"Kao odgovorna koalicija, smatramo se odgovornim da štitimo interese Republike Srpske", poručio je Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo što vladajuća koalicija u RS-u ostaje jedinstvena u nastojanju da kreira najbolji mogući pristup za predstojeće izbore u BiH, koji bi trebali biti održani u oktobru.

XS
SM
MD
LG