Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za osumnjičene u slučaju međunarodnog narko lanca u BiH


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), nakon ispitivanja osumnjičenih, uputila je u petak, 15. aprila prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za devet osumnjičenih u predmetu kodnog naziva "IRA".

Te osobe osumnjičene su za organizovani kriminal povezan sa međunarodnim krijumčarenjem opojnih droga, krijumčarenjem oružja, kao i drugim krivičnim djelima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Među osobama za koje je predložen pritvor, nalazi se i osumnjičeni nositelj pravosudne funkcije.

Iz Tužilaštva BiH navode da su aktivnosti u ovom predmetu provedene u više gradova u BiH, te da su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i teška krivična djela, koje su povezane sa organizovanim kriminalnim grupama u zemljama regiona.

Dodali su da se "istraga u predmetu intenzivno nastavlja".

Operativna akcija "IRA" započela je u srijedu, 13. aprila, kada su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bh. entiteta Republika Srpska (RS) uhapsili 18 osoba.

"Prilikom pretresa je do sada otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000 maraka, oko 19.000 eura, 5.000 švicarskih franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku", saopšteno je tada iz SIPA-e.

Pretresi su vršeni na blizu 30 lokacija u Sarajevu i Palama, nedaleko od glavnoga grada BiH, te Bijeljini i Brčkom na sjeveroistoku BiH.

XS
SM
MD
LG