Dostupni linkovi

Pretresi i hapšenja u BiH, među privedenima i osobe iz pravosuđa


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (Ilustrativna fotografija)
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (Ilustrativna fotografija)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) lišili su slobode 18 osoba u okviru operativne akcije "IRA" koja je započela u srijedu, 13. aprila.

"Prilikom pretresa je do sada otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000 maraka, oko 19.000 eura, 5.000 švicarskih franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku", saopćila je SIPA.

Pripadnici SIPA-e, MUP-a RS, policije Brčko distrikta BiH i MUP-a Kantona Sarajevo započeli su akciju širom BiH, usmjerenu na razbijanje organizirane kriminalne skupine.

Pretresi se vrše na blizu 30 lokacija u Sarajevu i Palama, nedaleko od glavnoga grada BiH, te Bijeljini i Brčkom na sjeveroistoku BiH.

“Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem, pranje novca, primanje mita, odavanje službene tajne i tjelesne povrede.

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima skupina organiziranog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama”, saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Iz Tužiteljstva su naglasili kako među osobama lišenim slobode “ima i nositelja pravosudnih funkcija”.

“U okviru predmeta, ostvarena je značajna međunarodna suradnja Tužiteljstva BiH s partnerskim institucijama u zemljama regije i Evropske unije, kao i strukturama Agencije EU-a za suradnju tijela za izvršavanje zakonodavstva (EUROPOL) i Agencije EU za suradnju u kaznenom pravosuđu (EUROJUST).

XS
SM
MD
LG