Dostupni linkovi

Tokom skupa u Banjaluci čule se prijetnje visokom predstavniku u BiH


Prijetnje visokom predstavniku Šmitu sa skupa u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Ko je protestvovao u Banja Luci

Skup pod sloganom "Sloboda" u znak podrške vlastima entiteta Republike Srpske, a protiv odluka visokog predstavnika u BiH, održan je u Banjaluci, 20. aprila.

S protesta je poslana poruka da u Republici Srpskoj (RS) neće poštovati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Skup je organizirala Boračka organizacija Republike Srpske, koja se financira sredstvima iz budžeta RS-a, a povodom Schmidtovih odluka kojima je spriječio RS da proglasi vlasništvo nad državnom imovinom.

Skupu su prisustvovali i član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, kao i ministri u Vladi tog entiteta.

U trenutku kad je Dodik došao na skup, grupa okupljenih dočekala ga je ovacijama, ali i pjesmom u kojoj se direktno prijeti visokom predstavniku kroz stihove.

Novinari Radija Slobodna Evropa zabilježili su kamerom kako okupljeni pjevaju:

"Iz Milića (mjesto u istočnoj BiH op. a.) krenula je svita, da obori Christiana Schmidta, e moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama".

Na ovakve riječi iz Banjaluke reagirao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, rekavši da najsnažnije osuđuje "prijetnje smrću izrečene visokom predstavniku".

"Prijetnje upućene Schmidtu skandaloznije su time što su izrečene u neposrednom prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika", kazao je Džaferović.

Pozivao je policijske agencije da privedu i procesuiraju osobe koje su izrekla prijetnje visokom predstavniku.

Reagirala je i ministrica vanjskih poslova BiH, kazavši da su "šokantne poruke s demonstracija u Banja Luci apsolutno neprihvatljive".

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, na banjalučkom Trgu Krajina okupilo se oko 18.000 građana. Radio Slobodna Evropa nije mogao neovisno potvrditi ovu informaciju.

Okupljeni na Trgu, koji su stigli i autobusima iz drugih gradova RS-a, nosili su zastave entiteta RS, ali i Srbije.

Pojačano je bilo prisustvo policije, a ranije su i iz EUFOR-a naveli da će pratiti skup u Banjaluci.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na skupu u Banjoj Luci, 20. aprila 2022.
Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na skupu u Banjoj Luci, 20. aprila 2022.

Govore okupljenima tokom skupa u Banjoj Luci održali su predstavnici boračkih udruženja.

Skup u Banjaluci održava se na Trgu Krajine, 20. april 2022.
Skup u Banjaluci održava se na Trgu Krajine, 20. april 2022.

Povod za organizaciju skupa koji je i skup podrške vlastima RS-a, kako su naveli organizatori, je odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da suspendira Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti RS-a do konačne odluke Ustavnog suda BiH, kao i sankcije Velike Britanije protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata pozvao je u prethodnim danima sve članove stranke i građane da dođu na skup.

U pozivu se navodilo kako "narod neće dozvoliti da se pokori Republika Srpska".

Protiv skupa su se ranije izjasnile opozicione stranke u entitetu RS, koje su pozvale građane na bojkot skupa i banjalučki gradonačelnik koji je najavio susret s visokim predstavnikom u BiH, sljedeće sedmice u Banjaluci.

Predstavnici vlasti u RS-u neosnovano tvrde da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika za BiH neprihvatljiv jer je neusklađen s onim što je predvidio Dejtonski mirovni sporazum, odnosno da se "Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom zato što njegovo imenovanje nije odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN)".

Međutim, Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je u maju 2021. rezoluciju kojom se traži zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH), a koja je prijedlog Rusije i Kine, i sa dva glasa za, 13 uzdržanih i nijednim glasom protiv, produžilo misiju OHR-a u BiH.

Za rezoluciju glasali su samo Kina i Rusija dok je ostalih 13 zemalja Vijeća sigurnosti bilo uzdržano.

Sporni zakon o nepokretnoj imovini

U Službenom glasniku RS-a 5. aprila objavljen je Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Zakonom o nepokretnoj imovini je predviđeno da se nekretnine u vlasništvu države BiH pretvaraju u imovinu RS-a.

Prema ovom zakonu, na RS bi trebalo da bude upisana nepokretna imovina koju koriste entitetske institucije, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji su osnivači RS, odnosno jedinice lokalne samouprave.

Međutim, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je 12. aprila, upotrijebivši Bonske ovlasti, taj Ukaz predsjednice RS-a Željke stavio van snage, do odluke Ustavnog suda BiH.

Schmidt je obrazložio da je suspendirao primjenu Zakona o imovini RS navodeći da je država BiH nadležna za državnu imovinu.

Istovremeno je i kazao, tokom saopćavanja odluke 12. aprila, da će oni koji budu prekršili njegovu odluku snositi "pravne posljedice, i kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kada je riječ o transakcijama".

Schmidt je prilikom objave odluka u vezi s državnom imovinom potcrtao da odluke koje je donio ni na koji način ne umanjuju status entiteta Republika Srpska, niti su usmjerene protiv građana entiteta.

OHR i ranije upozorio RS na presude Ustavnog suda

Visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) u BiH Christian Schmidt je 7. aprila pozvao vlasti RS-a da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u stavio van snage.

Tada je podsjetio na ranije odluke Ustavnog suda BiH, prema kojim je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše Socijalističke Republike BiH, ali i javnih dobara.

Naveo je i da nadležnost za reguliranje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH.

U septembru 2021. Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim entitetski Zakon o šumama, a godinu i po ranije, u februaru 2020. Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Ova pravosudna institucija je također u februaru 2020. godine ocijenila neustavnim i više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS.

XS
SM
MD
LG