Dostupni linkovi

Disciplinska tužba protiv sutkinje opštinskog suda u slučaju femicida u Gradačcu


Zbog ubistva Nizame Hećimović širom BiH su održani protesti, augusta 2023.
Zbog ubistva Nizame Hećimović širom BiH su održani protesti, augusta 2023.

Protiv sutkinje Opštinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović podignuta je disciplinska tužba i u toku je zakazivanje pripremnog ročišta, nezvanično je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa u ponedjeljak iz Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Kancelarija je formirala predmet o postupanju sutkinje Numanović, tri dana nakon što je u Gradačcu Nermin Sulejmanović 11. augusta prošle godine počinio trostruko ubistvo, a među žrtvama je bila i njegova bivša partnerica Nizama Hećimović.

Ubistvo je prenosio uživo na Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Samo nekoliko dana prije nego što je ubijena, Nizama Hećimović je od suda i policije zatražila izricanje mjera i zabranu prilaska i uznemiravanja.

Sutkinja Opštinskog suda u Gradačcu Lejla Numanović je 7. augusta izdala rješenje kojim je odbijeno izricanje mjere zabrane približavanja ženi koja je supruga prijavila za zlostavljanje, a 11. augusta je ubijena.

  • Ženske sjenke na RSE: Priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević potvrdila je tada za Radio Slobodna Evropa da je predmet formiran na osnovu članaka objavljenih u medijima o postupanju sutkinje Opštinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović.

Porodica Nizame Hećimović, te neformalna grupa građana, uputili su zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u kojem traže da se istraži postupanje policije Tuzlanskog Kantona uoči i nakon njenog ubistva, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa tetak ubijene Nizame Hećimović, Samir Pamuković.

Osim Nizame, ubio je oca i sina, Đengiza i Denisa Ondera, te teško ranio Harisu Onder, njihovu majku i suprugu, nakon čega je počinio samoubistvo.

Porodica u zahtjevu federalnoj policiji traži "otvaranje unutrašnje istrage povodom nepostupanja i neblagovremenog postupanja policije u Gradačcu, Srebreniku i policije Tuzlanskog Kantona u odbrani života troje građana u avgustu 2023. godine".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG