Dostupni linkovi

Turković i Osmani: Rat u Ukrajini mogao bi destabilizovati Zapadni Balkan


Bisera Turković, ministar vanjskih odnosa Bosne i Hercegovine, 10.03. 2022. godine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani osudili su u petak, 15. aprila nasilje u Ukrajini i rusku agresiju, te izrazili bojazan da taj rat može destabilizovati i ovaj dio Evrope.

Ministri vanjskih poslova izjavili su to na sastanku u Sarajevu prilikom zvanične posjete ministra Osmanija Bosni i Hercegovini, gdje je sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Turković, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, istakla je da su ona i Osmani saglasni da postoji trajno rješenje za Zapadni Balkan koje će odagnati rizik rata u ovom dijelu Evrope, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

"Izrazila sam žaljenje zbog pregovaračkih okvira Sjeverne Makednonije i njihovog kandidatskog statusa za Evropsku uniju koji dugo traje. Vidimo da u Briselu raste svjesnost da se mora ubrzati napredak država ka članstvu. Odugovlačenje samo ohrabruje one koji preko Balkana žele destabilizovati Evropu", naglasila je.

Turković je kazala da BiH i Sjeverna Makedonija imaju dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja.

"Dijelili smo burnu prošlost i uvjerena sam da je naša mirna i prosperitetna zajednička budućnost u EU i NATO-u. Za nekoliko dana, tačnije 26. aprila, navršiće se 30 godina od kada je Sjeverna Makedonija priznala obnovljenu nezavisnost BiH. Zahvalni smo narodu i vladi Sjeverne Makedonije", kazala je Turković nakon sastanka.

Osmani je predložio inicijativu da svi ministri vanjskih poslova iz regiona potpišu zajedničku izjavu, te da Briselu nedvosmisleno kažu da se procesi primanja zemalja regiona u EU moraju ubrzati.

Ukazao je na činjenicu da Sjeverna Makedonija i BiH imaju tradicionalno dobre odnose i "pristojnu trgovinsku razmjenu".

Ministar Osmani poručio je da Sjeverna Makedonija čvrsto i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ovo je naročito važno danas kada je cijeli kontinent suočen s bezbjednosnom krizom zasnovanom ruskom invazijom u Ukrajini, što izaziva i uznemirenost i u našem regionu. Sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH je najvažnija za njene građane", istakao je.

Takođe je poručio da Sjeverna Makedonija bezrezervno podržava evropske i evroatlantske aspiracije BiH, te izrazio nadu da će BiH uskoro dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Između ostalog, ministri su razgovarali i o boljoj transportnoj povezanosti Sarajeva i Skoplja, koja nije na zadovoljavajućem nivou, što znatno utiče i na nivo ekonomskih odnosa. S tim u vezi, izrazili su nadu da će biti prostora da se konačno uspostavi i avionska linija Skoplje-Sarajevo.

Džaferović i Osmani: Evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu

Ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani sastao se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Oni su zaključili da evropski put zemalja zapadnog Balkana nema alternativu.

Na sastanku u Sarajevu je ocijenjeno da su ukupni odnosi i saradnja BiH i Sjeverne Makedonije dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem, naročito u oblasti ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje.

Izrazili su namjeru da se u budućnosti iskoriste potencijali za jačanje ekonomskih odnosa i povećanje robne razmjene.

Predsjedavajući Džaferović podržao je deblokadu procesa pristupanja Sjeverne Makedonije u EU i početak pregovara za prijem u punopravno članstvo.

Između ostalog, razgovarano je o benefitima koje donose brojne regionalne inicijative i koje imaju za cilj jačanje saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za ekonomski razvoj i stabilnost regije.

Ova posjeta ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija je prva zvanična posjeta BiH od kada je preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG