Dostupni linkovi

Šefica bh. diplomatije pozvala EU da BiH dodijeli status kandidata


Bisera Turković
Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je zvaničnike Evropske unije da dodijele status kandidata BiH.

"U ovim teškim i neizvjesnim vremenima za sigurnost Evrope, molimo vas da Bosni i Hercegovini odmah dodijelite status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", napisala je Turković na Twitteru.

U februaru 2016. godine bh. zvaničnici su u Briselu predali zahtjev za članstvo.

Evropska komisija je u svom Mišljenju (Avis) pred BiH u maju 2019. godine postavila 14 prioritetnih uslova koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu, podijeljenih u četiri područja - Demokratija i funkcionisanje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave.

Među prioritetima su i izmjene Izbornog zakona BiH, te izmjene Ustava BiH kako bi se provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Evropska unija je tokom 2020. godine usvojila i novu metodologiju procesa pristupanja EU. Prema ovoj metodologiji dosadašnjih 35 pristupnih poglavlja bit će raspoređeno u šest tematskih grupa.

Crna Gora i Srbija će imati mogućnost dobrovoljno preći na novu metodu pregovaranja.

Novom metodologijom Evropske komisije omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada zemlje kandidatkinje ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu.

XS
SM
MD
LG