Dostupni linkovi

Džaferović odluku visokog predstavnika u BiH smatra zakonom


Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Arhivska fotografija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović izjavio je u četvrtak, 14. aprila da je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio odluku o obustavljanju primjene Zakona o državnoj imovini izglasanog u bh. entitetu Republika Srpska (RS), te da je njegova odluka "sada zakon u BiH".

Ova izjava Džaferovića uslijedila je nakon reakcija i negodovanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt obustavio primjenu zakona izglasanog u RS-u, koji je tom entitetu davao neustavne ovlasti za upravljanje državnom imovinom.

U Službenom glasniku RS-a 5. aprila objavljen je Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Prema tekstu Zakona, predviđeno je njegovo stupanje na snagu osam dana nakon objave u Službenom glasniku RS-a.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je 12. aprila stavio van snage Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Time je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

"Visoki predstavnik je donio odluku i to je sada zakon u Bosni i Hercegovini. Jedino taj zakon važi. Dodik i Dodici mogu da govore šta god hoće, taj zakon važi - za pravni promet, za pravni saobraćaj, za ukupni ustavno-pravni poredak BiH", rekao je Džaferović.

Dodao je da je Ustavni sud BiH definisao šta je državna imovina, te da se u Parlamentarnoj skupštini BiH mora donijeti zakon kojim će se ova pitanja urediti.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se različita mišljenja o pitanju državne imovine "pomire" nakon odluke visokog predstavnika, Džaferović je odgovorio da postoje standardi objašnjeni u nekoliko odluka Ustavnog suda BiH.

"Zbog toga nema potrebe za mirenjem bilo kakvih mišljenja, već samo za primjenom standarda", istakao je.

Upitan da li te standarde prihvata i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te šta Džaferović očekuje od Vučićevog sastanka s visokim predstavnikom za BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da Vučić mora poštovati teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao što i on (Džaferović, op.a.) poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Vlasti RS-a upozoravane i ranije

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 7. aprila pozvao vlasti RS da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se Zakon o nepokretnoj imovini u RS stavio van snage.

Tada je podsjetio na ranije odluke Ustavnog suda BiH, prema kojim je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javnih dobara. Naveo je i da nadležnost za regulisanje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH.

Zakon o nepokretnoj imovini u februaru je usvojila entitetska skupština.

Ovaj zakon predviđa da se nekretnine u vlasništvu države Bosne i Hercegovine, pretvaraju u imovinu Republike Srpske.

Vijeće za provođenje mira (PIC) u BiH je u septembru 2004. godine zatražilo od Bosne i Hercegovine da nađe trajno rješenje za pitanje državne imovine.

Vijeće čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan, Evropska unija, te Organizacija islamske konferencije (OIC) koju u PIC-u predstavlja Turska.

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH kao državna je definisana nepokretna imovina koja je pripala BiH na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše socijalističke Jugoslavije iz 2001. godine.

Državnom je definisana i ona imovina kojom je BiH upravljala kao nekadašnja republika u sastavu SFRJ do 31. decembra 1991. godine, u vrijeme izbijanja ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Zakon je na snazi, sve dok ne bude usvojen novi, "kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, RS i Brčko Distrikta ".

Takav zakon do danas nije usvojen.

XS
SM
MD
LG