Dostupni linkovi

Borelj u razgovoru sa Vučićem poručio da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (desno) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom učešća na konferenciji za medije u Briselu, 26. aprila 2021.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (desno) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom učešća na konferenciji za medije u Briselu, 26. aprila 2021.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) saopštio je da je telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Do razgovora je došlo na inicijativu Borrella koji je nazvao beogradskog sagovornika da bi mu preneo da predstoji važan posao na relaciji EU-Zapadni Balkan.

"Želimo da računamo na Srbiju kao iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet", naveo je Borrell na Twitteru.


Do telefonskog razgovora došlo je u trenutku dok se Vučić nalazi u Ohridu na samitu "Otvoreni Balkan".

Povod za poziv, kako su rekli neimenovani izvori tiču se "nedavnih događaja".

Peter Stano, portparol EU ponovio je da u vreme, ruske ničim izazvane i neopravdane vojne agresije na Ukrajinu, EU očekuje da Srbija, kao zemlja kandidat, neće dalje jačati svoje veze sa Ruskom Federacijom.

Naime, Srbija je zemlja kandidat za punopravno članstvo i jedina u evropskom kontinentu koja nije uvela sankcije Rusiji.

"Od zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje se da progresivno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija, uključujući restriktivne mere", poručio je Stano u pisanom odgovoru koji je prosledio za Radio Slobodna Evropa.

"Sankcije EU protiv Rusije odražavaju moralni i politički stav suočen sa potpunim nepoštovanjem Povelje UN i međunarodnog prava", dodao je Stano.

Razgovor Borrell-Vučić održan je nakon što je otkazana poseta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova Srbiji. Lavrov nije uspeo da doputuje u Beograd jer su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija zatvorile vazdušni prostor za njegov avion.

Peter Stano je s tim u vezi naglasio da EU i niz ostalih zemalja primenjuju sankcije koje zabranjuju ruskim avionima da prelete njihovu teritoriju. On je pozdravio odluku Podgorice, Sofije i Skoplja da zabrane prelet aviona šefa ruske diplomatije, te ocenio da se radi o praktičnoj primeni potpunog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Osvrćući se na reakcije iz Moskve koje su usledile nakon neostvarene posete Sergeja Lavrova, briselski portparol je prokomentarisao da ne vidi nikakav razlog da komentariše "neprimerene opaske nekoga ko se nalazi na listi sankcija EU zbog toga što je jedan od najglasnijih promotera i pristalica nelegalne ruske agresije na Ukrajinu i zbog toga što aktivno podriva teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine kao stabilnost i bezbednost u zemlji".

Mere protiv njega, poručuje Stano, uključuju zabranu putovanja, zabranu njegovog ulaska u EU i zemlje članice.

XS
SM
MD
LG