Dostupni linkovi

Borrell sa Predsjedništvom BiH: Zabrinutost zbog retorike podjela


Članovi Predsjedništva BiH sa Josepom Borrellom, arhivska fotografija, Brisel, septembar 2020. 
Članovi Predsjedništva BiH sa Josepom Borrellom, arhivska fotografija, Brisel, septembar 2020. 

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji, tokom razgovora sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

U razgovoru 27. aprila putem video linka, Borell je apelovao na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja.

U saopštenju iz Delegacije EU navodi se da je Borell pozvao članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su naglasili da je u procesu realizacije 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU 'obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH'.

U zajedničkom saopštenju se navodi kako je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana, uz napomenu da će Zapadni Balkan biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Briselu.

„Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan“, saopšteno je.

Borrell je ponovno naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U dijelu razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, koji se odnosio na nabavku vakcina preko Evropske komisije, a koju koordinira Austrija, Borrell je potvrdio da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina protiv korona virusa, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza.

XS
SM
MD
LG