Dostupni linkovi

Vijeće za provedbu mira osuđuje izjave o 'mirnom razlazu' u BiH  


Ured visokog predstavnika, Sarajevo
Ured visokog predstavnika, Sarajevo

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini osudio je u ponedeljak, 26. aprila politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. “mirna disolucija” BiH, a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu.

Članice PIC u BiH su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

“UO PIC-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabiliziraju zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju uraditi na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava te provedbi izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana,” navodi se u saopštenju UO PIC.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je, 20. aprila, nakon sastanka vladajuće koalicije bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske na Mrakovici (planina Kozara) najavio da će u Narodnoj skupštini RS političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u u drugom bh entitetu, Federaciji BiH, da se razgovara o budućnosti BiH.

Dodik je rekao da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi, i entiteti i konstitutivni narodi.

"Ako to ne može, pa naravno da je onda sasvim svrsishodno razgovarati i prihvatiti inicijative koje sve češće čujemo, sada nam kažu u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo, ali na miran način ne opet ratom”, rekao je on.

Kako se navodi u saopštenju "nesigurnost i nestabilnost, i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima."

UO PIC-a ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, Ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH.

“Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantiran je Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, i njena unutrašnja struktura se jedino može mijenjati u skladu sa Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati,” navodi se u saopštenju.

Također dodaju da stalna zapaljiva retorika, aktivnosti koje imaju za cilj disoluciju ili secesiju, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opći okvirni sporazum za mir.

Iz PIC-a navode kako je retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat 'isto tako destabilizirajuća i neprihvatljiva.'

"Stanovnici BiH žele da njihovi politički lideri i predstavnici prestanu sa ovom opasnom retorikom i da se umjesto toga fokusiraju na hitnu borbu protiv pandemije COVID-19, jačanje vladavine prava i provođenje ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule ovu zemlju naprijed na njenom evropskom putu, na koji su se svi više puta obavezali,” dodaje se u saopštenju uz napomenu da se Ruska Federacije ne slaže sa ovom izjavom.

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini zajedničku izjavu Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC), čija je članica, smatra ‘neuravnoteženom’ i ističe kako je ‘tendenciozno optuživati samo jednu stranu’, navodeći razloge zbog čega se nisu pridružili zajedničkoj izjavi PIC-a.

Napominje se da se ‘Ruska Federacija zalaže za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine’ te da smatra kako ‘konstitutivni narodi, građani države moraju sami odlučivati o svojoj sudbini bez vanjskog uticaja’.

“I to može biti postignuto otvorenim dijalogom osnovanim na uzajamnom poštovanju”, zaključeno je u saopštenju objavljenom u ponedjeljak, 26. aprila na službenom Facebook profilu Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Odbor Vijeća za provedbu mira inače pruža "političke smjernice" visokom predstavniku u BiH, a sastaju se dva puta godišnje nakon čega izdaju zajedničku izjavu, odnosno komunike.

U posljednjih nekoliko godina Rusija se kao članica PIC-a redovito izuzima iz zajedničke izjave smatrajući da se OHR treba zatvoriti.

XS
SM
MD
LG