Dostupni linkovi

Borrell: Avganistan na rubu društveno-ekonomskog kolapsa


Avganistanski dečaci u prtljažniku automobila u Kabulu, 26. septembar 2021.
Avganistanski dečaci u prtljažniku automobila u Kabulu, 26. septembar 2021.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell izjavio je da se Avganistan suočava sa slomom ekonomskog i društvenog sistema koji bi mogao da nanese štetu njegovom stanovništvu i regionalnoj bezbednosti.

"Avganistan doživljava ozbiljnu humanitarnu krizu i predstoji društveno-ekonomski kolaps, koji bi bio opasan za Avganistance, region i međunarodnu bezbednost", napisao je Josep Borrell u svom blogu.

Borrell se prošle nedelje sastao sa katarskim zvaničnicima u Dohi, gde talibani imaju predstavništvo. On je rekao da je razgovarao o tome kako pristupiti postupcima talibana od ponovnog preuzimanja kontrole nad Avganistanom u avgustu i kako izbeći kolaps zemlje.

On je rekao da bi izbegavanje najgoreg scenarija zahtevalo da se talibani pridržavaju uslova koji bi omogućili veću međunarodnu pomoć.

"Čini se da se trenutno pitanja od strane talibana vrte oko priznavanja, oslobađanja zamrznute imovine i ukidanja sankcija UN-a", napisao je Borrell.

"Da bismo uticali na nove lidere, potreban nam je neki oblik mape puta, koji će postaviti naša jasna merila, očekivanja i korake koje treba preduzeti."

Šef evropske diplomatije je takođe rekao da je jasno da "moramo imati ljude na terenu u Avganistanu", postavljajući pitanje "kada i kako".

Cene hrane su naglo skočile otkako su talibani preuzeli vlast nakon povlačenja američkih snaga posle 20 godina rata, a gubitak stranih prihoda podstakao je inflaciju i paralisao avganistanski bankarski sistem.

Borrell je rekao da je zdravstveni sistem u Avganistanu blizu kolapsa i upozorio da, ako se situacija nastavi do zime, "rizikuje da se pretvori u humanitarnu katastrofu" koja bi mogla pokrenuti masovno iseljavanje u susedne države.

Evropska unija je povećala humanitarnu pomoć Avganistanu otkad su talibani preuzeli vlast, ali je blok od 27 zemalja, kao i mnoge druge države i Svetska banka, obustavio razvojnu pomoć.

XS
SM
MD
LG