Dostupni linkovi

Donatori obećali više od milijardu dolara pomoći Avganistanu


Afghanistan, avgust 2021.
Afghanistan, avgust 2021.

Donatori su obećali više od 1,1 milijardu dolara za pomoć Avganistanu na međunarodnoj konferenciji u Ženevi, uz upozorenje da su siromaštvo i glad porasli otkako su talibani preuzeli vlast.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) naglasio je na donatorskoj konferenciji u Ženevi 13. septembra da bi zalihe hrane mogle da nestanu do kraja meseca.

"Nakon decenija rata, patnji i nesigurnosti, Avganistanci se suočavaju sa možda najopasnijim trenutkom", rekao je Gutereš u obraćanju na konferenciji.

Istakao je da se "narod Avganistana suočava sa kolapsom cele zemlje - odjednom".

Ujedinjene nacije su uputile hitan poziv da se na konferenciji obezbedi više od 600 miliona američkih dolara pomoći za Avganistan koji se, upozorava UN, suočava s humanitarnom krizom nakon talibanskog preuzimanja vlasti.

Maas: Pomoć je 'moralna obaveza'

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je da međunarodni donatori imaju "moralnu obavezu" da nastave da pomažu Avganistancima.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield rekla je na konferenciji da će Vašington uputiti skoro 64 miliona dolara nove humanitarne pomoći Avganistanu.

"Hajde da se danas obavežemo da ćemo odgovoriti na ovaj hitan apel da uputimo finansijsku podršku, da se obavežemo da ćemo biti uz humanitarne radnike dok obavljaju svoj najvažniji posao, i da pojačamo humanitarnu akciju u Avganistanu kako bismo spasili živote Avganistanaca", rekla je ona.

Norveška je, kako je navedeno, obezbedila dodatnih 11,5 miliona dolara pomoći.

Zvaničnici Kine i Rusije naveli su da bi "glavni teret" pomoći Avganistanu trebalo da padne na zapadne zemlje.

"SAD i njihovi saveznici imaju veću obavezu da pruže ekonomsku, humanitarnu pomoć i sredstva za život", rekao je u Ženevi kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Chen Xu.

Peking je prošle nedelje najavio da će u Avganistan poslati hranu i zdravstvene zalihe vredne 31 milion dolara.

Susedni Pakistan je vlastima u Kabulu poslao zalihe lekova i hrane, poput jestivog ulja, i pozvao na odmrzavanje imovine Avganistana.

"Prošle greške se ne smeju ponoviti. Avganistanski narod ne sme biti napušten", rekao je pakistanski ministar spoljnih poslova Shah Mehmood Kureshi.

Visoka komesarka za ljudska prava Michelle Bachelet, takođe u ponedeljak u Ženevi, optužila je talibane da su prekršili obećanja - naredivši ženama da ostanu kod kuće, sprečavajući tinejdžerke da pohađaju školu i da vrše pretrese po kućama tražeći one koje smatraju neprijateljima.

Avganistanu treba hrana, lekovi, voda

Pre međunarodne konferencije, Ujedinjene nacije su uputile saopštenje u kojem su apelovale da Avganistancima hitno trebaju hrana, lijekovi, zdravstvene usluge i pitka voda.

"Zemlja se suočava s izuzetno strašnom situacijom i suočena je s dugotrajnim sukobom, teškom sušom i pandemijom COVID-19 u kontekstu u kojem je ... gotovo polovina stanovništva već trebala pomoć", saopštio je ranije UN.

"Nedavni događaji povećali su njihovu ranjivost", dodaje se. "Ekonomija ide ka zastoju s nedostatkom gotovine. Briga za prava žena i djevojaka raste", navode UN.

Čak i prije nego što su talibani prošlog mjeseca zauzeli Kabul, pola stanovnika Afganistana, odnosno 18 miliona ljudi, ovisilo je o humanitarnoj pomoći. Ta cifra bi mogla biti i veća zbog suše i nedostatka hrane, upozoravaju zvaničnici UN-a i humanitarne organizacije.

Zbog naglog ukidanja milijardi stranih donacija Afganistanu, nakon pada vlade koju je podržavao Zapad, veći je pritisak na programe UN-a. Međutim, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je ranije da njegova organizacija ima finansijske probleme.

"U ovom trenutku Ujedinjeni narodi ne mogu čak ni isplaćivati plate vlastitim radnicima", rekao je Guterres novinarima u petak (10. septembra).

Otprilike trećinu od 606 miliona dolara koje želi prikupiti UN trebao bi koristiti Svjetski program za hranu UN-a.

Ta agencija je ustanovila da 93 posto od 1.600 Afganistanaca koji su učestvovali u istraživanju provedenom u avgustu i septembru nema dovoljno hrane.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG