Dostupni linkovi

Da li je Stefanović prepreka za nastavak dijaloga


Pregovarač za Beograd se obraća kosovskim Srbima u selu Rudare, 2. avgust 2011.
Pregovarač za Beograd se obraća kosovskim Srbima u selu Rudare, 2. avgust 2011.
Povodom izjave Edite Tahiri, šefice kosovskog tima za razgovore sa Beogradom, da je njen srpski kolega Borislav Stefanović delovanjem u aktuelnoj kosovskoj krizi izgubio kredibilitet za dalje razgovore sa Prištinom, zvanični Beograd poručuje da o tome ko će biti u pregovaračkom timu Srbije odlučuje srpska vlada.

Iz redova političkih analitičara čuju se, pak, različiti stavovi: dok jedni smatraju da su stavovi Edite Tahiri sračunati na dramatizaciju situacije i indirektan pritisak na Evropsku uniju kako bi maksimalno udovoljila zahtevima Prištine, drugi ocenjuju da je poslednjim aktivnostima na Kosovu Borislav Stefanović izašao iz svog mandata tehničkih razgovora sa Prištinom.

O tome ko će biti u pregovaračkom timu Beograda odlučuje Vlada Srbije, a ne Edita Tahiri, kaže za Radio Slobodna Evropa Milivoje Mihajlović, direktor Vlade Srbije za odnose sa medijima.
Mihajlović: Jasno je da je namera privremenih prištinskih vlasti da potpuno prekinu dijalog i da za to okrive Srbiju.

“Ta izjava Edite Tahiri je reakcija s ciljem da se skrene pažnja sa suštine aktuelne krize i da se postigne efekat takozvane simetrije krivice. Besmisleno je optuživati bilo kog zvaničnika iz Srbije da je umešan u paljenje administrativnog prelaza, kada je jasno da je to učinila grupa huligana motivisana od strane kriminalaca povezanih sa podzemljem i delom establišmenta u Prištini. Paljenje administrativnog punkta odgovara samo privremenim prištinskim vlastima za uspostavljanje ravnoteže, za njihove avanturističke poteze koji su i izazvali krizu – od anticivilizacijske zabrane prometa robe do pokušaja nasilnog zauzimanja administrativnih prelaza. To je dovelo do uznemirenja građana, iniciralo brojne incidente i sada je potrebno smirivati situaciju i vratiti se na teren dijaloga. Dakle, potrebna je, žargonski rečeno, vatrogasna aktivnost. Bojim se da privremene vlasti u Prištini ovakvim izjavama gase požar benzinom i to nije dobro obzirom da pored političke preti i humanitarna kriza, a to se ne sme dopustiti. A o tome ko će biti u pregovaračkom timu Beograda odlučuje Vlada Srbije, a ne Edita Tahiri. Jasno je da je namera privremenih prištinskih vlasti da potpuno prekinu dijalog i da za to okrive Srbiju. Što se Vlade Srbije tiče, mi smatramo da je dijalog najbolji put za rešavanje problema i ocenjujemo da dijalog smeta jedino ekstremistima”, kaže Mihajlović.

Stefanović: Pokušaj izvlačenja iz dijaloga

Edita Tahiri je Borka Stefanovića optužila da je ilegalno, bez dozvole kosovske vlade boravio na Kosovu, da je čak umešan i u paljenje prelaza Jarinje, a ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi najavio je i mogućnost hapšenja zvaničnika iz Srbije koji bez dozvole ulaze na Kosovo.

U međuvremenu je i portparol Euleksa Nicolas Hawton rekao da je misija EU u principu protiv ilegalnih ulazaka zvaničnika Srbije na teritoriju Kosova.

Borislav Stefanović je u međuvremenu izašao sa Kosova, a sa posrednikom Evropske unije Robertom Cooperom posle podne se susreo u Raškoj.

Edita Tahiri
Na ocene njegove koleginice iz Prištine Edite Tahiri, po kojoj je zbog angažmana na severu Kosova poslednjih dana “izgubio kapacitet” za učešće u daljim pregovorima, Stefanović je u razgovoru sa Milošem Teodorovićem rekao da takvi stavovi reflektuju pokušaj Prištine da se izvuče iz dijaloga:

“Mislim da je to veoma štetno i da je to pokušaj da se predstavnici Prištine sada izvuku iz dijaloga zato što su i sebe i ovaj proces doveli pod znak pitanja postupcima od 25. jula. Ja mislim da to nije dobro i da svi treba da spuste tenzije i da se što pre vratimo za pregovarački sto. Mi nećemo preispitivati ničiju odluku, mi te dileme nemamo jer znamo da je dijalog neophodan, tako da ni oni ne bi trebalo da pokušavaju da Beogradu odredjuju pregovarače”, kaže Stefanović.

Upitan da li je, ipak, spreman da se povuče ukoliko se pokaže da Priština ne želi da nastavi pregovore sa njim, Stefanović je odgovorio:

“Znate šta, to nije moja odluka, ali, isto tako, nije ni na njima da to određuju. Oni vrlo dobro znaju koliko smo mi konstruktivno radili ovde i šta smo sve postigli na smirivanju tenzija”.

Janjić: Stefanović izašao iz svoje uloge

Na pitanje kako je doživeo izjave Bajrama Redžepija da će ga uhapsiti, Stefanović je rekao:

“Ja to sve razumem, to je rezultat njihove unutrašnje-političke situacije, ali, ponavljam – to ničemu ne doprinosi. Nismo mi ovde da provociramo nekog nego da radimo jedan ozbiljan posao u vrlo teškim uslovima. Ima puno nervoze na terenu, gde postoje ekstremni elementi, tako da mislim da je mnogo bolje da svi ovu krizu završimo na miran način, hladne glave i da onda nastavimo dijalog”, izjavio je Stefanović.

Izjava šefice kosovskog tima Edite Tahiri da bi Vlada Kosova mogla zatražiti od EU isključenje beogradskog pregovarača Borka Stefanovića iz dijaloga, zapravo je propagandna izjava čiji je cilj dramatizacija situacije i pritisak na Evropsku uniju da maksimalno izadje u susret kosovskim zahtevima, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Mislim da sama ličnost Borislava Stefanovića tu nije u primarnom fokusu jer ne pregovaraju njih dvoje lično nego su oni zastupnici dve političke zajednice. Dakle, ne verujem da Edita Tahiri baš toliko ne poznaje diplomatski protokol. Čini mi se da je njena izjava data zbog toga da bi se izvršila neka vrsta dramatizacije kad je reč o daljim pregovorima. Ne verujem da kosovska strana očekuje da Evropska unija opoziva beogradske pregovarače; pre bih rekao da je to pritisak na Brisel da isposluje što hitnije ono što Priština potrebuje. Dakle, ne verujem da Edita Tahiri ili bilo koji drugi pregovarač sa kosovske strane veruje u to da će neko sad opozivati predstavnike Beograda. Mislim da je to jedna vrsta političke, propagandne, izjave kojom se zapravo nastoji da se od evropskih posrednika u ovom procesu isposluje da Priština dobije ono što bi maksimalno zadovoljilo njene zahteve, a da se aluzije na smenu Borka Stefanovića tu koriste više kao sredstvo pritiska”, kaže Vuk Stanković.

Na drugoj strani, Dušan Janjić, čelnik Foruma za etničke odnose, kaže za Radio Slobodna Evropa da je upozoravao i javnost Srbije i njenog predsednika Borisa Tadića da slanje na Kosovo Borislava Stefanovića, zajedno sa ministrom Goranom Bogdanovićem, kao i pregovori sa komandantom KFOR-a Bilerom, izlaze iz Stefanovićevog mandata:

“Njegov mandat je bio da vodi tehničke razgovore sa Prištinom. Rešavanje problema barikade, blokade, pregovaranje sa komandantom KFOR-a itd. nije format tehničkog razgovora, odnosno, dijaloga Priština-Beograd preko Brisela. Borko Stefanović formalno nije imenovan za koordinatora aktivnosti Vlade Srbije vezano za Kosovo. A on je upravo takvu ulogu imao, koordinirao je tamo i aktivnosti ministra Bodanovića. Dakle, on je izašao iz svoje uloge i mislim da se time postavilo pitanje da li može nastaviti da radi posao tehničkog pregovarača, pogotovo što su ,kad je on biran za tu ulogu, svi argumenti bili da se radi o čoveku koji neće donositi političke odluke - za razliku od Edite Tahiri koja ima i politički bekgraund. U međuvremenu se, međutim, pokazalo da je Borko Stefanović dobio mandat da donosi političke odluke, ali to nije verifikovano u Vladi. Sve u svemu, njegova se uloga promenila i sad je zaista pitanje želi li Priština da ga prihvati u toj novoj ulozi ili ne. Pretpostabljam iz ovoga što je Edita Tahiri rekla da Priština ne želi da ga prihvati u toj novoj ulozi”, kaže Janjić.
XS
SM
MD
LG