Dostupni linkovi

KFOR uklanja blokade, granični prelazi prohodni


Barikada na putu blizu sela Zupče, 1. avgust 2011.
Barikada na putu blizu sela Zupče, 1. avgust 2011.
Srbi na severu Kosova i u ponedeljak su nastavili sa blokadom puteva prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.

KFOR je u ponedeljak ujutro uklonio tri barikade na magistralnom putu između Mitrovice i Zubinog Potoka, u oblasti sela Zupče, po naređenju komadanta KFOR-a, generala Erharda Bilera.

KFOR je takođe pozvao sve građane u Zubinom Potoku da odustanu od poslednje dve barikade na putevima ka Brnjaku koje ometaju saobraćaj i koje sprečavaju da se zalihe hrane i lekova dopreme u grad.

„KFOR ima pristup do prelaza i sloboda kretanja je ponovo uspostavljena. Što se tiče ostalih blokada puteva ka Leposaviću, oni još postoje kao i zahtevi radikalnih elemenata, ali to nas ne sprečava u izvršavanju naših dužnosti“, kaže portparol KFOR-a Hans Wichter.

KFOR navodi da je situacija na severu Kosova mirna, ali napeta. Na graničnim prelazima automobilima i autobusima je dozvoljen prolaz, ali nakon provere.

U saopštenju se takođe dodaje da još uvek postoji pretnja da će radikali napasti punktove na prelazima kao što su napali Kapiju 1 prošle nedelje.

Nojkić: Krajnje vreme za zaustavljanje ilegalne trgovine

Sa druge strane Radenko Nedeljković, jedan odl idera Srba sa severa Kosova, izjavio je za RSE da će barikade i dalje ostati na putevima dok se ne dođe do nekog sporazuma, dodajući da će građani koji blokiraju puteve istrajati u tome.
Barikade kod sela Zupče blizu Mitrovice, 28. jul 2011.

„Sve ovo vreme jasno pokazujemo da smo odlučni da na jedan miran način iskažemo naše neslaganje sa onim što je preduzeo KFOR i da jasno i nedvosmisleno pokažemo da ne želimo da carina bude na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Mali zahtev ovog naroda je vratiti stanje na pređašnje, otvoriti administrativne prelaze i ne stvarati humanitarnu katastrofu na ovom području“, kaže Nedeljković.

Premijer Kosova, Hashim Thaci, do sada se nekoliko puta izjasnio da povratka na prethodno stanje neće biti. On je u ponedeljak i sa Savetom bezbednosti Kosova održao hitan sastanak o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u zemlji.

Tokom sastanka je bilo reči o „akciji Vlade Republike Kosova radi sprovođenja recipročnih mera prema Srbiji na graničnim prelazima na severu i radi uspostavljanja vladavine reda i zakona na celoj teritoriji Republike Kosova.“

Inače, Ranđel Nojkić, jedan od Srba sa juga Kosova, ocenjuje da iako nisu bili dobri jednostrani potezi Prištine kao ni incident u Jarinju, ipak bilo je krajnje vreme da se zaustavi ilegalna trgovina, što je i pogodilo one koji su se time bavili.

„Do su oni koji su do sada na ilegalan način valjali robu koja je dolazila iz centralnog dela Srbije, preko severnog dela, pa se završavala u južnom delu. Štetu od jednog takvog načina poslovanja sigurno je imala i Priština i Beograd. Krajnje je bilo vreme da se tome stane na put. Mene čudi činjenica da predstavnici međunarodne zajednice koji su takođe bili upoznati sa tim, nisu pokrenuli pitanje ni sa Beogradom ni sa Prištinom – da se to spreči hapšenjem onih koji su jednu takvu koristili i zloupotrebljavali“, kaže Nojkić.

Stefanović: Vratiti se za pregovarački sto

Stefanović: Vratiti se za pregovarački sto

Miloš Teodorović

U izjavi za RSE šef pregovaračkog tima Srbije sa Kosovom Borislav Stefanović osvrnuo se na ocene njegove koleginice iz Prištine Edite Tahiri, po kojoj je zbog angažmana na severu Kosova poslednjih dana “izgubio kapacitet” za učešće u pregovorima.




"To bi bilo jako štetno i ovaj pokušaj da se Priština sada izvuče iz dijaloga zato što su svesni da su i sebe i ovaj proces svojim postupcima doveli pod znak pitanja. Smatram da to nije dobro i da svi moraju da spuste tenzije i da se što pre vratimo za pregovarački sto. Mi nećemo preispitivati ničije odluke i te dileme nemamo, znamo da je dijalog neophodan i mislim da ni oni ne bi trebali da Beogradu određuju pregovarača", kaže Stefanović.

RSE: Da li ste vi spremni da se povučete ukoliko oni ne budu želeli da nastave pregovore sa vama?

Stefanović: To nije moja odluka, ali isto tako nije na njima da to određuju. Oni jako dobro znaju koliko smo konstruktivno radili i šta smo sve postigli na smirivanju tenzija.

RSE: Kako ste doživeli pretnje ministra policije u kosovskoj vladi Bajrama Redžepija, da je moguće vaše hapšenje?

Stefanović: Ja to sve razumem. To je sve proizvod njihove unutrašnje situacije. To ničemu ne doprinosi i nismo mi ovde da provociramo, nego radimo jedan ozbiljan posao u vrlo teškim uslovima, gde ima puno nervoze i gde postoje ekstremni elementi. Tako da smatram da je bolje da svi ovu krizu završimo, na miran način i hladne glave i da onda počnemo sa dijalogom.
XS
SM
MD
LG