Dostupni linkovi

Borelj i Varhelji pozvali crnogorske političare da se fokusiraju na EU integracije


Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i premijer Crne Gore Dritan Abazović tokom sastanka u Podgorici, 14. jul, 2022. godine

Političke prilike u Crnoj Gori ne bi smjele da utiču na približavanje Evropskoj uniji i svi politički akteri bi trebalo da se fokusiraju na sprovođenje reformi kako bi se ubrzao put zemlje ka članstvu, saopštili su u Podgorici visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Borelj i Varhelji borave u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori gdje su 14. jula učestvovali na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU – Crna Gora.

Borelj i Varhelji na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje - EU Crna Gora, Podgorica, 14.07.2022.
Borelj i Varhelji na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje - EU Crna Gora, Podgorica, 14.07.2022.

"Imate potencijal da budete dobra priča, jer su otvorena sva pregovaračka poglavlja. Očekujemo da Crna Gora ugasi šemu zlatnih pasoša i uskladi viznu politiku s politikom EU", kazao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.

Evropski komesar za proširenje Varhelji kazao je da Brisel želi da vidi mjerljive rezultate u sprovođenju zakona, ističući da je to ključni uslov za ubrzanje integracija i prelazak u narednu fazu pregovora.

“Sada smo na ključnoj tački, Crna Gora je otvorila sva pogavlja i vrijeme je da ih zatvaramo, za to je potreban značajan napredak u oblasti vladavine prava. Mislim da je jako važno da vidimo akciju na terenu, od strane parlamenta i vlade”.

Crna Gora je pregovore o članstu u EU počela u junu 2012, a do sada je otvorila svih 33 poglavlja, od čega je privremeno zatvorila tri.

Unutrašnja nestabilnost i refleksije na evropski put

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li politička nestabilnost može usporiti put Crne Gore ka EU, Verhelji je upozorio da Podgorica gubi dragocjeno vrijeme.

“Gubljenje vremena je nešto što ne možete priuštiti jer će vas ono što sada gubite u nastavku procesa dvostruko zaboljeti. Znam da je politički život u Crnoj Gori živopisan, ali vas molim da ne skrećete sa reformi i postižete rezultate u ključnoj stvari, a to je evropski put Crne Gore.”

Crnogorski premijer Dritan Abazović se saglasio sa ocjenom evropskih zvaničnika da nijedno unutrašnje pitanje ne treba da poremeti evropski put zemlje.

"Ako propustimo ovaj momenat, neće značiti da smo propustili samo njega, već i naredni momenat. Naše interne politike treba da tretiramo na način da ne ugroze naš magistralni evropski pravac", poručio je premijer.

Destabilizaciji, poručuje premijer, nema mjesta.

“Ima mjesta reformama. Naše interne političke razlike da tretiramo, ali ne na način da ugrozimo magistralni pravac. Fokus treba isključivo da bude na evropskoj agendi i sve što ga remeti treba odmah skinuti sa dnevnog reda”, rekao je Abazović.

Nezahvalno je još govoriti o datumu za članstvo

Na pitanje da li, ako Crna Gora do kraja godine dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, može dobiti konkretan datum za članstvo, Borelj je rekao da davanje datuma ne bi bilo mudro.

"Crna Gora bi mogla da ispuni uslove, a put za integrisanje bi se otvorio brzo. U našoj je volji da učinimo šta možemo da podstaknemo taj proces. Uslove treba ispuniti, a onda ćete vidjeti kako će se uslovi za proširenje otvoriti", poručio je Borelj.

Varhelji je odgovorio da je posvećenost na strani EU mnogo snažnija nego prije tri godine.

"Međutim, trebaju nam rezultati. Ova debata o datumu, iskreno govoreći to vam samo skreće pažnju. Što prije pokažete rezultate, to ste ubjedljiviji", kazao je Varhelji.

'Otvoreni Balkan' nije zamjena za EU

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji kazao je da projekti regionalne saradnje kao što je Otvoreni Balkan imaju ogroman ekonomski potencijal za region.

“Svjetska banka kaže da ako Balkan implementira četiri slobode koje imamo u EU može da doda dodatnu trećinu svog bruto društvenog proizvod (BDP). Region to treba da uradi, time što će ukloniti barijere. Mi smo napravili ekonomski investiocioni plan imajući to na umu”, dodao je Varhelji.

Varhelji je naglasio da "Otvoreni Balkan" nije zamjena za Evropsku uniju već da može omogućiti državama regiona da preuzmu pravni okvir EU:

“Ovo nije zamjena za članstvo EU, sasvim suprotno tome, jer cijeli Zapadni Balkan treba da postane članica EU. Prirodno je da ako želite možete već da primjenjujete pravila koja ćete primjenivati kad budete u EU”

"Otvoreni Balkan" je inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta oktobra 2019. uz poziv drugim zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže.

Ulazak odbijaju Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Ova inicijativa ima podršku Evropske unije i administracije SAD.

I Borelj i Varhelji su pohvalili spoljnopolitičku usklađenost Crne Gore sa EU, naročito u svijetlu primjene evropskih sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Poručili su da će Brisel nastaviti da pomaže Crnu Goru i ostale države regiona u suočavanju sa potencijalnom odmazdom zbog principa koje slijede u tom pogledu.

XS
SM
MD
LG