Dostupni linkovi

Borelj se sastao za liderima Zapadnog Balkana na skupštini UN u Njujorku


Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj u Njujorku 21. septembra 2021.
Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj u Njujorku 21. septembra 2021.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) sastao se sinoć u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa liderima Zapadnog Balkana i razgovarao o situaciji u regionu i odnosima EU-Zapadni Balkan, kao i o pripremama za samit EU-Zapadni Balkan koji je najavljen za početak oktobra.

Kako je saopšteno iz Evropske službe za spoljne poslove, na neformalnoj večeri koju je u utorak uveče priredio Borelj, učestvovali su: predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer Albanije Edi Rama i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

"To je bila prilika za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa napred", dodaje se u saopštenju.

Neformalna večera u Njujorku, drugi je sastanak sa liderima Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik Borelj, nakon neformalne večere u maju u Briselu.

Samit lidera zemalja članica EU i država regiona kako je najavljeno ranije biće održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Prema načelnom planu, okupljanje će biti organizovano sa fizičkim prisustvom svih učesnika. Zagrebački samit koji je održan u maju 2020. bio je u formi video-konferencije zbog okolnosti nastalih epidemiološkom situacijom na kontinetu i u svetu.

Slovenija koja predsedava Evropskom unijom do poslednjeg dana ove godine najavila je da će Zapadni Balkan biti među prioritetima u toku njenog šestomesečnog mandata.

XS
SM
MD
LG